Danska ponovo uvodi kovid propusnice

"Ona vam omogućava da budete mirni kada idete u bioskop ili na koncert. Uvođenje propusnice će zakomplikovati svakodnevicu onima koji nisu vakcinisani. Mislim da tako i treba", rekla je premijerka Danske

8252 pregleda 24 komentar(a)
Mete Frederiksen, Foto: Reuters
Mete Frederiksen, Foto: Reuters

Danska će ponovo uvesti kovid propusnice zbog naglog porasta broja oboljelih od koronavirusa, saopštila je premijerka te zemlje Mete Frederiksen.

Danska je prije gotovo dva mjeseca ukinula ograničenja donijeta u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Frederiksen je navela da je komisija za epidemije preporučilo Vladi da klasifikuje koronavirus kao "bolest koja prijeti društvu" i ponovo uvede zdravstvene propusnicu.

"Vlada će slijediti tu preporuku", rekla je Frederiksen.

Krajem prošle sedmice, zdravstvene vlasti su upozorile na opasnost "preopterećenosti" bolnica zbog koornavirusa, gripe i drugih zaraznih bolesti.

U ponedjeljak, peti dan zaredom, bilo je više od 2.000 novopozitivnih u Danskoj.

Kovid propusnica biće obavezna za ulaz u kafiće, restorane i noćne klubove.

"Sa kovid propusnicom se može živjeti. Ona vam omogućava da budete mirni kada idete u bioskop ili na koncert. Uvođenje propusnice će zakomplikovati svakodnevicu onima koji nisu vakcinisani. Mislim da tako i treba", rekla je Frederiksen.

Danska je uvela kovid pasoše u martu 2021. godine u sklopu postepenog ublažavanja ograničenja, a ukinula ih 10. septembra u vrijeme kada je broj novozaraženih bio četiri puta manji od današnjeg.

U Danskoj je 85,9 odsto starijih od 12 godina primilo dvije doze vakcine.

Bonus video: