Bugarska: Pojela glasački listić jer nije bila zadovoljna svojim izborom

Žena je odbila da preda glasački listić članovima izborne komisije koji su je pojurili niz stepenice, prije nego što je papir sažvakala i progutala

8799 pregleda 4 komentar(a)
Sa jednog od glasačkih mjesta u Sofiji, Foto: Reuters
Sa jednog od glasačkih mjesta u Sofiji, Foto: Reuters

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske objavilo je da je tokom današnjih parlamentarnih i predsjedničkih izbora do popodneva primljeno 847 izvještaja o navodnim kršenjima izbornog zakonodavstva.

Bugarski mediji su izvjestili o incidentu na biračkom mjestu u Sofiji tokom kog je 74-godišnjakinja uzela glasački listić iz automata i umjesto da ga stavi u glasačku kutiju – pojela ga je.

Žena je, prenosi N1, odbila da preda glasački listić članovima izborne komisije koji su je pojurili niz stepenice, prije nego što je papir sažvakala i progutala, prenosi "Sofia globe".

Prema portalu dnes.bg, predsjednica biračkog odbora na tom glasačkom mjestu Snežana Koleva izjavila je da građanka nije bila zadovoljna svojim izborom i tražila je drugi glasački listić, a kada joj je objašnjeno da ne može da ga dobije, pojela ga je u prisustvu policije.

Svi policajci bili su svjedoci da je birač progutao glasački listić, a Koleva je, kako je rekla, zatražila pomoć Centralne izborne komisije, odakle je dobila direktivu da u zapisniku napiše da je glasački listić pojeden.

Bugarska nacionalna televizija izvjestila je da izborni propisi ne sadrže uputstvo izbornim komisijama kako da reaguju u takvom slučaju, ali da glasački listić koji nedostaje neće uticati na valjanost izbora, jer izborna komisija zna šta se s njim dogodilo.

Od ukupnog broja kršenja izbornog procesa, 688 su optužbe za podmićivanje glasača, 35 za ilegalnu kampanju, 18 za korporativno glasanje, a tri za uništavanje imovine na glasačkom mjestu.

U Bugarskoj su u 20 sati zatvorena birališta na trećim parlamentarnim izborima ove godine i izborima za predsjednika države. Pravo glasa imalo je 6,7 milona birača, a među 23 predsjednička kandidata smatra se da je favorit sadašnji šef države Rumen Radev, javile su agencije. Izbori su sazvani jer poslije glasanja u julu u parlamentu nije formirana većina.

Bonus video: