Bugari glasali za promjene

Nakon neizvjesnog ishoda izbora u aprilu u julu bugarski birači žele brzo formiranje nove vlade u cilju suzbijanja alarmantne epidemiološke situacije, rasta cijena energenata i rasprostranjene korupcije

3443 pregleda 1 komentar(a)
Osnivači partije Nastavljamo sa  promjenama Kiril Petkov i Asen Vasilev, Foto: Rojters
Osnivači partije Nastavljamo sa promjenama Kiril Petkov i Asen Vasilev, Foto: Rojters

Nova centristička politička partija pobijedila je na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, pokazali su juče preliminarni rezultati, što je podstaklo nade u okončanje višemjesečne političke krize u najsiromašnijoj članici Evropske unije.

Partija Nastavljamo sa promjenom (PP), koja se bori protiv korupcije a prije svega dva mjeseca osnovali su je dvojica bugarskih diplomaca sa Harvarda koji su bili ministri u prelaznoj vladi, osvojila je 25,5 odsto glasova.

Nakon neizvjesnog ishoda izbora u aprilu u julu bugarski birači žele brzo formiranje nove vlade u cilju suzbijanja alarmantne epidemiološke situacije, rasta cijena energenata i rasprostranjene korupcije.

”Glasao sam za ono za što se borimo i čemu se nadamo - ozbiljnoj promjeni, kako bismo ovdje bolje živjeli, makar naša djeca”, kazao je za Rojters Kostadin Manov, 39-godišnji otac dvoje djece. “Korupcija i sva ova krađa treba da prestanu”.

Međutim, preliminarni rezultati ukazuju da će novi parlament biti više podijeljen nego poslije izbora u aprilu i julu, sa predstavnicima sedam partija.

Procjenuje se da je odziv birača bio oko 40 odsto - što je najmanje u istoriji a razlozi su vjerovatno razočaranje i apatija birača kao i strah od zaraze koja je opteretila bolnički sistem.

Partija desnog centra dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova je na drugom mjestu sa 22,2 odsto glasova. Njegova decenijska vladavina je okončana na izborima u aprilu usljed bijesa javnosti jer nije uspio da suzbije korupciju.

Analitičari ukazuju da će koalicioni pregovori biti teški, ali smatraju da partija PP ima bolje šanse da formira vladajuću koaliciju uz podršku socijalista, Demokratske Bugarske i ITN stranke televizijskog voditelja Slavija Trifonova.

Bonus video: