Mijenjaju odnos snaga u EU

Lideri Italije i Francuske potpisaće Rimski sporazum

8116 pregleda 0 komentar(a)
Makron i Dragi, Foto: GONZALO FUENTES
Makron i Dragi, Foto: GONZALO FUENTES

Lideri Italije i Francuske Mario Dragi i Emanuel Makron potpisaće sljedeće nedjelje sporazum u pokušaju da pomjere ravnotežu moći u Evropi nakon odlaska njemačke kancelarke Angele Merkel, rekao je izvor iz italijanske vlade.

To je objavila agencija Rojters, navodeći da detalji sporazuma još nisu poznati, ali da je drugi zvaničnik italijanske vlade rekao da će on osnažiti saradnju između tih država u oblastima ekonomije, trgovine, turizma i kulture.

Rojters piše da se o tom projektu prvi put raspravljalo 2018. za vrijeme premijera Italije Paola Đentilonija, ali su se odnosi između Rima i Pariza pogoršali pošto je Đentilonija naslijedila populistička vlada Lige i Pokreta 5 zvjezdica.

Tokom Dragijevog mandata, odnosi između dvije države su potpuno obnovljeni i on i Makron su sve spremniji da djeluju u tandemu kako bi oblikovali evropsku politiku nakon višegodišnjih teških svađa između dvije države.

”Makron želi snažniju vezu s Italijom, a Italija želi da se ubaci u tradicionalno partnerstvo između Francuske i Njemačke”, rekao je Rojtersu drugi italijanski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Namjera Italije je da sporazum dobije ime po palati Kvirinale italijanskog predsjednika, gdje će biti potpisan, rekao je prvi izvor.

Dragijev portparol je odbio da komentariše detalje sporazuma, a Makronov kabinet je saopštio da ne može potvrditi sastanak dvojice lidera u ovoj fazi.

Tenzije između Rima i Pariza dostigle su vrhunac početkom 2019. kada je Francuska pozvala svog ambasadora zbog spora u vezi sa imigracijom.

Najnoviji sastanak Dragija i Makrona održan je u Parizu prošle nedjelje, a fokus je bio na političkoj tranziciji u Libiji, što je pitanje od stateškog značaja za oba lidera.

Bonus video: