U Njemačkoj i Austriji redovi za vakcine

Stopa imunizacije u Njemačkoj i Austriji je među najnižima u zapadnoj Evropi i sada su u epicentru novog talasa pandemije

9382 pregleda 11 komentar(a)
Foto: LISI NIESNER
Foto: LISI NIESNER

Njemci i Austrijanci žure da se vakcinišu protiv koronavirusa dok raste broj zaraženih širom Evrope a vlade nameću restrikcije nevakcinisanima, pokazali su jučerašnji podaci.

Stopa imunizacije u Njemačkoj i Austriji je među najnižima u zapadnoj Evropi i sada su u epicentru novog talasa pandemije dok zima zahvata kontinent.

Britanski premijer Boris Džonson je prošle nedjelje upozorio da se nad Evropom nadvijaju “olujni oblaci” infekcija.

Britanija je od ljeta imala puno veći broj zaraženih u odnosu na ostatak zapadne Evrope, ali ta stopa opada, a u centralnoj i istočnoj Evropi raste.

Njemačko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je 436.000 građana u utorak primilo vakcinu, uključujući 300.000 buster doza, što je najveća cifra za oko tri mjeseca. Agencija Rojters je prenijela da se formiraju redovi u centrima za vakcinaciju širom zemlje.

”To je znak da su mnogi građani shvatili potrebu”, rekao je portparol vlade Štefen Zibert. Dodao je da, međutim, stopa vakcinacije još nije dovoljno visoka.

Potpuno je vakcinisano oko 65 odsto stanovništva Austrije i oko 68 odsto Njemačke, što je puno manje od stope u Holandiji i državama poput Italije i Španije koje su puno teže pogođene u ranim talasima pandemije.

Holandija je saopštila da joj ponestaje testova za kovid-19 i prijavila je više od 20.000 novih slučajeva koronavirusa drugi dan zaredom, najveći od početka pandemije.

Sabine Ditmar, ekspertkinja za zdravstvo njemačkih Socijademokrata, izjavila je da se nada da dnevno može biti vakcinisano 1,4 miliona ljudi ako se doze budu davale u kompanijama, od strane porodičnih ljekara i mobilnih timova za imunizaciju, kao i na vakcinalnim punktovima.

U Austriji je broj vakcina koje se daju dnevno porastao na oko 73.000 prošle nedjelje, sa oko 20.000 u oktobru, pokazali su zvaničnici podaci, iako su velika većina bile treća doza.

Austrija je naredila zaključavanje skoro dva miliona građana koji nisu primili obje doze vakcine. Ta država ima jednu od najviših stopa zaraze na kontinentu, sa sedmičnom incidencijom od 925 na 100.000 ljudi, u poređenju sa 320 u Njemačkoj. Njen ukupni broj žrtava pandemije iznosi 11.848.

Susjedna Švajcarska, koja nije uvela restrikcije za nevakcinisane, ima manje uspjeha sa novom kampanjom vakcinacije - ubijedila je samo 35.000 građana da prime prvu dozu prošle nedjelje.

Merkel: Nije kasno za prvu dozu

Neki djelovi Njemačke, uključujući prijestonicu Berlin, za sve slobodne aktivnosti u zatvorenom prostoru zahtijevaju dokaz da je osoba vakcinisana ili da se nedavno oporavila od kovida-19 i ta mjera bi danas mogla biti proširena na čitavu državu.

Njemačka planira i da od građana u javnom prevozu ili na radnim mejstima traži negativni test na kovid-19 ili dokaz o oporavku ili vakcinaciji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel juče je situaciju sa koronavirusom u državi opisala kao dramatičnu.

Njemačka je juče prijavila 52.826 novih slučajeva zaraze, što je skok za trećinu u poređenju od prije nedjelju dana i još jedan dnevni rekord, a umrle su 294 osobe, pa se ukupan broj žrtava popeo na 98.274.

”Nije kasno za odluku o prvoj vakcini. Svi koji se vakcinišu štite sebe i druge. I ako se vakciniše dovoljno ljudi, to je izlaz iz pandemije”, kazala je kancelarka.

Češka Republika će nevakcinisanima zabraniti pristup javnim događajima i uslugama od ponedjeljka, izjavio je juče premijer Andrej Babiš. Negativni testovi se više neće priznavati.

Ove mjere, koje će kabinet danas usvojiti, uslijedile su nakon porasta novozaraženih na rekordnih 22.749 u utorak.

Mađarski ljekari upozorili na “tužni Božić”

Slovačka je juče prijavila rekordan broj novozaraženih, a Mađarska i Poljska najveći broj za više od šest mjeseci.

U Mađarskoj, koja je juče imala 10.265 novozaraženih, Ljekarska komora je pozvala na zabranu masovnih okupljanja i obavezu nošenje maski u zatvorenom.

Predloženo je i da se za ulazak u restorane, pozorišta i bioskope traži kovid propusnica.

”Moramo usporiti rast broja pacijenata i spriječiti da bolnice budu preplavljene (kovid pacijentima) ili će mnoge porodice imati veoma tužan Božić”, poručila je komora.

Švedska uvodi kovid propusnice

Švedska vlada planira da uvede obavezu kovid propusnica za događaje u zatvorenim kojima prisustvuje više od 100 osoba. Taj korak su predložili zdravstveni zvaničnici, koji su upozorili na rastući talas zaraze narednih nedjelja.

”Širenje se povećava u Evropi. U Švedskoj to još nemamo, ali nismo izolovani”, izjavila je ministarka zdravlja Lena Halenren.

Oko 85 odsto Šveđana starijih od 16 godina primilo je jednu dozu vakcine, a 82 odsto dvije ili više.

Švedska trenutno ima najniži broj kovid pacijenata u bolnici i na intenzivnoj njezi u Evropskoj uniji, u odnosu na broj stanovnika, ali je teško pogođena ranijim talasima.

Švedska je odlučila da ne uvodi zaključavanje i uglavnom se oslanjala na dobrovoljne mjere sa ciljem fizičkog distanciranja. Ima nekoliko puta veći broj žrtava po glavi stanovnika od njenih skandinavskih susjeda, ali niži od većine evropskih država koje su uvele strogo zaključavanje. Komisija za kovid-19 koju je imenovala vlada snažno je kritikovala nekoliko aspekata švedske brobe protiv pandemije, poput slabog testiranja.

Samo u Evropi raste broj mrtvih

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je broj žrtava koronavirusa u Evropi porastao pet odsto prošle nedjelje, čime je ona postala jedini region u svijetu u kojem se smrtnost povećala. Broj novozaraženih je skočio šest odsto globalno, podstaknut porastima u Amerikama, Evropi i Aziji, prema nedjeljnom izvještaju SZO.

Navedeno je da je broj umrlih od kovida-19 stabilan ili opao u svim regionima osim u Evropi i prošle nedjelje je iznosio 50.000 širom svijeta. Od 3,3 miliona novozaraženih, 2,1 milion bio je u Evropi.

To je bila sedma nedjelja zaredom da broj zaraženih nastavlja da raste širom 61 države i teritorije koje SZO ubraja u evropski region. Najveći broj novozaraženih je u Rusiji, Njemačkoj i Britaniji, objavila je SZO. Broj umrlih je porastao za 67 odsto u Norveškoj i za 38 odsto u Slovačkoj.

Broj zaraženih opada u Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji od jula.

Zdravstvena agencija UN je ranije opisala Evropu kao epicentar pandemije i upozorila da bi do februara moglo biti još 500.000 smrtnih slučajeva ukoliko se ne preduzme hitna akcija na kontinentu.

Bonus video: