U Bugarskoj vojni zvaničnici optuženi za špijunažu u korist Rusije

Oni su uhapšeni u martu, petorica su zadržana u pritvoru dok je jedan pušten uz kauciju. Pripremno ročište još nije zakazano.

2088 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bugarsko vojno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv šest vojnih zvaničnika za špijuniranje u korist Rusije.

Među optuženima su bivši visoki zvaničnik bugarske Vojne obavještajne službe, visoki zvaničnici Ministarstva odbrane i bivši vojni ataše koji je nadgledao povjerljive informacije u bugarskom parlamentu.

Oni su uhapšeni u martu, petorica su zadržana u pritvoru dok je jedan pušten uz kauciju. Pripremno ročište još nije zakazano.

Optuženima prijeti kazna od 10 godina do doživotnog zatvora, ako budu osuđeni, navelo je tužilaštvo.

Bivši zvaničnik Vojne obavještajne službe, označen kao vođa zavjere, završio je obavještajnu školu u Moskvi koju vodi ruska vojna obavještajna služba GRU, saopštile su vlasti.

Tužioci navode da je po povratku u Bugarsku dobio zadatak da regrutuje mrežu agenata koji imaju pristup povjerljivim dokumentima povezanim sa NATO-om i Evropskom unijom.

Njegova supruga, koja ima dvojno bugarsko-rusko državljanstvo, prenosila je prikupljene povjerljive informacije "zaposlenom u ruskoj ambasadi", u zamjenu za novac za plaćanje špijuna.

Bugarska je prošle godine protjerala pet ruskih diplomata optuženih za špijunažu koji nisu mogli da budu optuženi zbog diplomatskog imuniteta. Među njima je bio i ruski vojni ataše, za kojeg tužioci navode da je koordinirao špijunsku mrežu u Bugarskoj.

Državni tužailac Ivan Gešev rekao je u martu, poslije hapšenja optuženih, da je riječ o slučaju bez presedana u novijoj istoriji Bugarske i da je slučaj važan za očuvanje državne bezbjednosti i bezbjednost partnera u EU, NATO i SAD.

Bonus video: