Od prvog februara, vakcinacija će u Austriji biti obavezna za sve građane

U Austriji je vakcinisano otprilike trećina građana, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi. Njen broj zaraženih je među najvećim na kontinentu i sedmodnevna incidencija iznosi 991 na 100.000 stanovnika

11077 pregleda 18 komentar(a)
Red za vakcinaciju u Beču, Foto: Reuters
Red za vakcinaciju u Beču, Foto: Reuters

Austrija će postati prva država zapadne Evrope koja će ponovo uvesti potpuno zaključavanje zbog kovida-19, a Njemačka je upozorila da bi mogla uvesti istu mjeru. To je uznemirilo finansijska tržišta, zabrinuta zbog ekonomskih posljedica, piše Rojters.

Četvrti talas zaraze gurnuo je Njemačku, najveću ekonomiju Evrope, u vanredno stanje, rekao je ministar zdravlja Jens Špan, upozorivši da sama vakcinacija neće smanjiti broj inficiranih.

Austrija je saopštila da će od februara tražiti da se svi građani vakcinišu. Rojters piše da će ta odluka vjerovatnno razbijesniti mnoge u državi sa rasprostranjenom sumnjom u vakcine, koju ohrabruje desničarska Slobodarska stranka, treća po veličini u parlamentu.

Ta stranka je za danas planirala protest protiv epidemioloških mjera.

U Austriji je vakcinisano otprilike trećina građana, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi. Njen broj zaraženih je među najvećim na kontinentu i sedmodnevna incidencija iznosi 991 na 100.000 stanovnika.

"Nismo uspjeli da ubijedimo dovoljno građana da se vakcinišu," rekao je kancelar Aleksandar Šalenberg na konferenciji za novinare. On je dodao da zaključavanje stupa na snagu u ponedjeljak, a zahtjev za vakcinaciju 1. februara.

Na pitanje da li Njemačka može isključiti potpuno zaključavanje u austrojskom stilu, Špan je rekao: "Sada smo u takvoj situaciji da ne možemo ništa da isključimo".

Rojters je prenio da su se evropske akcije povukle sa rekordnih vrijednosti, dok su prinosi na državne obveznice, cijene nafte i euro pali kako je opasnost od novog zatvaranja u Njemačkoj i drugim djelovima Evrope bacila novu sjenku na globalnu ekonomiju.

Dok raste broj zaraženih širom Evrope, neke vlade su počele da ponovo ograničavaju aktivnosti, od potpunog zaključavanja u Austriji preko djelimičnog u Holandiji i restrikcija za nevakcinisane u djelovima Njemačke, Češke Republike i Slovačke.

Iako se ne očekuje da nove mjere širom Evrope pogode ekonomiju kao totalna zaključavanja širom Evrope, analitičari kažu da bi one mogle uticati na oporavak u posljednjem kvartalu ove godine, posebno ako pogode maloprodajni i ugostiteljski sektor za Božić.

Međutim, potpuno zaključavanje u Njemačkoj bi bilo ozbiljnije, navodi Rojters. "Potpuno zaključavanje za Njemačku bila bi izuzetno loša vijest za ekonomski oporavak," kaže Ludovik Kolin iz švajcarske grupe za upravljanje imovinom Vontobel.

Bonus video: