Ekonomisti procjenjuju: Totalno zaključavanje u Austriji - gubitak privrede milijardu eura sedmično

U Beču su ulice i prodavnice pune građana koji žele da iskoriste posljednji trenutak za kupovinu stvari koje neće moći u narednih 20 dana

7638 pregleda 9 komentar(a)
Beč, Foto: Reuters
Beč, Foto: Reuters

Totalno zaključavanje, koje će u Austriji biti na snazi od sjutra, koštaće njenu privredu jednu milijardu eura sedmično, procjenjuju ekonomisti.

Posebno su gastronomija i trgovina u problemu.

Poučeni iskustvom lokdauna iz novembra prošle godine, ekspert ekonomskog instituta Wifo, Jozef Baumgartner, rekao je da će u ovom mjesecu bruto domaći proizvod (BDP) biti manji 800 miliona eura.

U prve dvije sedmice decembra efekat lokdauna biće još snažniji, jer je tada uobičajena kupovina poklona pred Božić, pa gubitak iznosi milijardu sedmično, prenosi Tanjug.

Slično procenjuje i Klaus Vajerštras iz HIS-a, koji smatra da će šteta od lokdauna po privredu biti oko tri milijarde eura.

Međutim, on je naveo da je bolje sada zatvoriti privredu, nego propustiti cijelu zimsku turističku sezonu.

"Samo ako lokdaun bude djelovao, mogu se "spasiti" januar i februar", kazao je Vajerštras.

U Beču su ulice i prodavnice pune građana koji žele da iskoriste posljednji trenutak za kupovinu stvari koje neće moći u narednih 20 dana.

Od sjutra do 13. decembra sve radnje, osim supermarketa, prehrambenih prodavnica, apoteka, benzinskih pumpi i drogerija, moraće da zatvore svoja vrata.

Kao i pred ranija tri lokdauna i ovaj put Bečlije pune korpe i u prodavnicima namirnica, iz straha da bi moglo doći do nestašica nekih proizvoda.

I centar Beča, usljed lijepog vremena, pun je Bečlija i turista.

Oni koriste vikend da slobodno prošetaju, obiđu brojne božićne pijace, koje će morati zatvoriti svoja vrata, nakon svega par dana rada.

Beč očekuju velike demonstracije protivnika vakcinacije i korona mjera.

Beč, koji važi za omiljenu turističku destinaciju, pretrpjeće velike finansijske gubitke zbog lokdauna.

Svaki dan zaključavanja košta Beč 49 miliona eura, procenjuju iz kancelarije sekretara za finansije Petera Hankea.

Bonus video: