Sporazum tri stranke u Njemačkoj, kraj vlade Angele Merkel: Šolc na čelu, zelena ekonomija...

Oblici klimatske zaštite čine veliki dio koalicionog sporazuma, navodi BBC

9597 pregleda 4 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2022. 12:41h

Olaf Šolc predvodiće trostranačku koaliciju sa širokim planovima prelaska Njemačke na zelenu ekonomiju, prema sporazumu koji su postigle Socijaldemokratska partija (SPD, Zeleni i Slobodne demokrate (FDP), čime je okončana 16-godišnjica vlade Angele Merkel, piše danas BBC.

Njemačka će dobiti takozvanu "semafor" koaliciju, koju će činiti SPD, FDP i Zeleni, a koalicija se tako zove zbog boja tih partija - crvena, žuta i zelena.

Novi njemački kancelar biće socijaldemokrata Šolc koji je danas potvrdio da je njegova partija postigla dogovor sa strankom Zeleni i protržišnom FDP.

Te tri partije nikada nisu zajedno činile njemačku vladu.

Šolc, dosadašnji vicekancelar i ministar finansija, rekao je da očekuje da članovi tri partije u narednih deset dana daju saglasnost na sporazum o novoj vladajućoj koaliciji.

U tom slučaju, parlament bi trebalo da izabere Šolcovu vladu u drugoj nedjelji decembra.

Sporazum tri partije postignut je gotovo dva mjeseca pošto su Socijaldemokrate osvojile najviše glasova na parlamentarnim izborima.

Oblici klimatske zaštite čine veliki dio koalicionog sporazuma, navodi BBC.

Tri stranke su iznijele cilj da u fazama bude okončana upotreba uglja do 2030. godine, osam godina prije roka.

Oni će takođe raditi na tome da se dva odsto njemačke teritorije iskoristi za vjetrenjače, kao i da se zemlja usredsredi na vodoničnu energiju. Tri stranke žele da se do 2030. 80 odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

Takođe postoje planovi da se legalizuje prodaja kanabisa u licenciranim radnjama, uz kontrolu kvaliteta i distribucije te droge.

Njemačka je najveća evropska ekonomija, navodi BBC i dodaje da će zbog toga odluke nove vlade imati veliki uticaj na njene susjede.

Među prvim mjerama nove vlade biće uvođenje obavezne vakcinacije za sve koji borave na mjestima gdje se nalaze ranjive osobe, kao što su bolnice i domovi za stare, uz mogućnost proširenja primjene tog propisa.

Njemačka prethodnih nedjelja bilježi skok broja novih infekcija, a tranzicija vlasti je u izvjesnoj mjeri uticala na odgovor vlade na novi talas pandemije. Šolc je istakao i značaj prijateljstva sa Francuskom i partnerstva sa SAD, kao ključne tačke spoljne politike njegove vlade.

"Nova vlada neće tražiti "najmanji zajednički sadržalac, već politiku velikih uticaja", kazao je Šolc.

Kopredsednik Zelenih Robert Habek rekao je da će mjere nove vlade usmjeriti Njemačku ka dostizanju ciljeva Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Socijaldemokrate, koje su osvojile najviše glasova na izborima 26. septembra, i do sada su bile u vladi, ali kao slabiji partner demohrišćanskog bloka Angele Merkel.

U njemačkom Parlamentu, SPD ima 206 poslanika, Zeleni 118, a FDP 92.

Koalicija CDU-CSU iz koje je još uvijek aktuelna kancelarka Merkel ima 197 poslanika, desničarska Alternativa za Njemačku (AFD) 83, a Ljevica 39.

U koalicionom sporazumu tri njemačke partije koje će formirati novu saveznu vladu podržane su evropske integracije šest država Zapadnog Balkana.

Više o tome pročitajte OVDJE.

Kome pripada koji resor

Nova njemačka vlada imaće 17 ministarstava, odnosno jedno ministarstvo više nego prethodni kabinet pošto se uspostavlja ministarstvo građevine, prenosi Tanjug.

Socijaldemokratama pripada mjesto kancelara, šefa kabineta, kao i šest resora.

Zeleni dobijaju pet ministarstava među kojima vicekancelarsko mjesto i ministarstvo spoljnih poslova.

FDP) će imati četiri resora. Takozvana "semafor koalicija", prema Šolcovim riječima, ispuniće cilj modernizacije Njemačke.

Prema sporazumu od 177 stranica, koji je sklopljen nakon dva mjeseca pregovora, tri stranke su se saglasile da ubrzaju javna ulaganja u zelenu tehnologiju i digitalizaciju, kao i da se od 2023. godine vrate na stroga ograničenja nivoa državnog duga.

Šolc iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), koji bi trebalo da zamijeni Merkel na funkciji kancelara, istakao je značaj suverene Evrope, prijateljstva sa Francuskom i partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama kao ključne tačke u vladinoj spoljnoj politici.

Prema koalicionom sporazumu, tri stranke izražavaju podršku evropskim integracijama Zapadnog Balkana. Šolc je rekao da očekuje da će članovi stranaka dati "svoj blagoslov" sporazumu u narednih deset dana.

Socijaldemokrate su pregovarale sa ekološkom strankom Zeleni i FDP otkako su odnijeli tijesnu pobjedu na nacionalnim izborima 26. septembra.

Ako članovi stranke potpišu sporazum, tročlani savez zamijeniće sadašnju "veliku koaliciju".

Tri buduće vladajuće stranke se nadaju da će Šolca (63), koji je bio ministar finansija i vicekancelar od 2018. godine u vladi Merkelove, parlament izabrati za kancelara za dvije sedmice.

To je prvi put u njemačkoj istoriji da koalicionu vladu čine socijaldemokrate, liberali i zeleni.

Bonus video: