podržane evropske integracije

Zapadni Balkan u koalicionom sporazumu nove njemačke vlade: Nastaviti pregovore sa Crnom Gorom...

"Podržavamo evropske integracije šest država Zapadnog Balkana i u tom smislu neophodnih reformi za ispunjenje svih kriterijuma iz Kopenhagena. U tim okvirima jačaćemo civilno društvo i podržavati dalje korake ka približavanju", stoji u dokumentu

28471 pregleda 21 komentar(a)
Šolc i kopredsjednici Zelenih Analena Berbok i Robert habek, Foto: Reuters
Šolc i kopredsjednici Zelenih Analena Berbok i Robert habek, Foto: Reuters

U koalicionom sporazumu tri njemačke partije koje će formirati novu saveznu vladu podržane su evropske integracije šest država Zapadnog Balkana, saznaje European Western Balkans.

U sporazumu se predlaže otvaranje prvih poglavlja sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, liberalizacija viza za Kosovo ali i nastavak pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom.

"Podržavamo evropske integracije šest država Zapadnog Balkana i u tom smislu neophodnih reformi za ispunjenje svih kriterijuma iz Kopenhagena. U tim okvirima jačaćemo civilno društvo i podržavati dalje korake ka približavanju", stoji u dokumentu.

Dalje se navodi da se podržava proces dijaloga Beograda i Prištine vođen pod pokroviteljstvom EU, kao i napori za održanje dugotrajnog mira u BiH baziranih na očuvanju teritorijalnog integriteta i premošćavanja etničkih razlika.

Dodaje se da se parlalelno sa pregovorima o pristupanju kapaciteti EU za prijem novih članova moraju poboljšati.

Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni danas predstavljaju koalicioni program. Novi kancelar Njemačke biće lider Socijaldemokrata Olaf Šolc, dok se očekuje da će ministarstvo spoljnih poslova pripasti Zelenima.