višemjesečna kriza iznjedrila neočekivanu koaliciju

Rumunija dobila novu vladu, premijere će rotirati na 18 mjeseci

Novi premijer Čjuka, nekadašnji general i ministar odbrane, rekao je da će članovi vlade ostaviti po strani političke razlike "u interesu Rumuna"

4693 pregleda 0 komentar(a)
Čjuka predsjednik nove Vlade Rumunije, Foto: Reuters
Čjuka predsjednik nove Vlade Rumunije, Foto: Reuters

Nova koaliciona vlada Rumunije, koju predvodi liberal Nikolae Čjuka danas je položila zakletvu, nakon čega je predsjednik države Klaus Johanis proglasio kraj višemjesečne političke krize u zemlji.

Duga politička kriza iznjedrila je neočekivanu koaliciju Nacionalne liberalne stranke (PNL) i Socijaldemokratske partije (PSD), nekadašnjih rivala.

Uz dvije najveće rumunske stranke, od kojih je jedna na desnom centru, a druga na ljevici, u vladi je i mala partija mađarske manjine UDMR.

Vlada je u parlamentu dobila ubjedljivu podršku pošto tri stranke zajedno imaju oko dvije trećine poslanika.

Novi premijer Čjuka, nekadašnji general i ministar odbrane, rekao je da će članovi vlade ostaviti po strani političke razlike "u interesu Rumuna".

"Mi koji smo danas pred vama prošli smo kroz stvari koje nas razdvajaju i našli smo stvari koje nas ujedinjuju. Riješeni smo da stavimo tačku na napetu situaciju kroz koju prolazimo", kazao je Čjuka.

Koalicioni sporazum predviđa povećanje socijalne potrošnje, što su tražile socijaldemokrate, ali i rotaciju premijera na svakih 18 mjeseci.

Čjuku će poslije 18 meseci na čelu vlade zamijeniti socijaldemokrata.

Preporučujemo za Vas