Slovačka se zaključala kako bi usporila najveću stopu kovid infekcije na svijetu

U Slovačkoj je vakcinisano 45,7 odsto građana, a u Evropskoj uniji manji broj vakcinisanih samo je u Bugarskoj u Rumuniji

2899 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Trencina, Foto: Reuters
Detalj iz Trencina, Foto: Reuters

U Slovačkoj je danas stupilo na snagu četrnaestodnevno zaključavanje.

Ta odluka je donijeta nakon što je situacija u bolnicama postala kritična, a broj zaraženih po stanovniku je najveći na svijetu, prenosi agencija Rojters.

U Slovačkoj, zemlji sa 5,5 miliona stanovnika, zatvoreno je sve osim radnji za nužne potrepštine i apoteka, a građani ne smiju da napuštaju svoje opštine, osim u slučaju odlaska kod ljekara, na posao ili u školu.

Mjerama je zabranjeno okupljanje više od šest ljudi.

Slovačka je odluku o zaključavanju donijela u trenutku dok broj zaraženih raste širom Evrope, koja je postala epicentar pandemije i pošto je susjedna Austrija uvela zaključavanje u ponedjeljak.

U Slovačkoj je vakcinisano 45,7 odsto građana, a u Evropskoj uniji manji broj vakcinisanih samo je u Bugarskoj u Rumuniji, prenosi Rojters.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u Evropskoj uniji je vakcinisa 65,8 odsto stanovnika.

Slovačka sa prosječno 1.929 slučajeva zaraženih na milion stanovnika u proteklih sedam dana ima najveću incidencu na svijetu prema podacima Our World in Data.

Šef odjeljenja intenzivne njege u Univerzitetskoj bolnici u Trencinu, Tomaš Sulik rekao je za agenciju Rojters da trenutno ima devet pacijenata u jedinici sa 10 kreveta. Rekao je i da je svih devet pacijenata, prosječne starosti od 63 godine, nevakcinisano.

"Postoji osjećaj frustracije. To su stanja koja bi se mogla izbjeći vakcinacijom“, rekao je Sulik.

"Ovaj talas je intenzivniji, porast broja pacijenata je bio mnogo strmiji, a starosna granica se kreće ka mlađim pacijentima", dodao je.

Ministarstvo zdravlja Slovačke, prenosi Rojters, počelo je razgovore o mogućoj pomoći za liječenje oboljelih u inostranstvu.

Bonus video: