Slovenija: Tošić pušten na slobodu

Vrhovni sud Slovenije je potvrdio da je presuda u slučaju Balkanski ratnik ukinuta i sud će predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovno suđenje

6719 pregleda 1 komentar(a)
Ljubljana (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ljubljana (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Prvooptuženi u slučaju Balkanski ratnik, Dragan Tošić pušten je na slobodu, potvrdio je za slovenački N1 njegov advokat Janez Koščak.

Vrhovni sud u Ljubljani je potvrdio da je presuda u slučaju Balkanski ratnik ukinuta i sud će predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Na osnovu člana 423. Zakonika o krivičnom postupku, osuđenima je u ovom slučaju obustavljeno i izdržavanje kazne zatvora.

Prvooptuženi Dragan Tošić pušta se na slobodu. Kako je objašnjeno u Vrhovnom sudu, sud je do sada donio rješenje na osnovu kojeg su osuđeni pušteni iz zatvora, a presuda još nije napisana.

Koščak je dodao za N1 da još nije obaviješten o odluci suda. On je, međutim, objasnio da je jedini vanredni pravni lijek koji su podnijeli zahtjev za zaštitu zakonitosti, pa je mogao da zaključi da je ljubljanski sud uvažio ovaj zahtjev. Viši sud je 2019. godine osudio Tošića na 15 godina zatvora zbog trgovine drogom.

N1 podsjeća da je i Vrhovni sud u Srbiji je sredinom juna ukinuo pravosnažnu osuđujuću presudu takozvanom kralju kokaina Darku Šariću, nakon što su njegovi advokati podnijeli zahtjev za zaštitu zakonitosti. Suđenje je, piše N1, obilježio niz manje-više neobičnih komplikacija, uključujući pojavljivanje šest advokata, jednog više nego što zakon dozvoljava. Za Tošića se navodi da je navodni vođa slovenačkog dijela Šarićeve kriminalne grupe, koja je optužena za trgovinu drogom.

Umiješani u slučaj Balkanski ratnik optuženi su da su organizovali transport droga, posebno kokaina, iz Južne Amerike, a zatim ih preko Južne Afrike krijumčarili u Sloveniju i Italiju. U slučaju Balkanski ratnik, u ponovljenom suđenju u martu 2018. godine, Okružni sud u Ljubljani je prvooptuženog Dragana Tošića i saoptuženih Dragana Beljkaša i Jakoba Remškara osudio na najviše zatvorske kazne. Prva dvojica su osuđena na 16 i po godina zatvora, a Remškar na 11 i po godina zatvora. Na prvostepenu presudu žalilo se četvoro od 13 osuđenih, među kojima je i Tošić.

Viši sud je u julu 2019. smanjio Tošiću kaznu na 15 godina zatvora, Bjelkašu na 14 godina zatvora, a Remškaru na 10 godina zatvora. Mirzetu Lučeviću kazna je smanjena sa šest i po godina na pet godina zatvora, a Suzani Remškar sa 13 mjeseci na godinu dana zatvora. Marku Bubliću je smanjena i kazna, jednim dijelom je odbijena optužba protiv njega, a potom je osuđen na 15 godina i mjesec dana zatvora. Poslije prvostepenog suđenja osuđen je na 16 godina i mjesec dana zatvora.

Od ostalih osuđenika, neki su još na izdržavanju kazne, a neki su ih već odslužili. Jedini kome suđenje nije završeno je Anes Selman, koji je 2012. godine osuđen na 15 godina zatvora, ali je nakon izricanja presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu. Tamo je tada bio zatvoren zbog preprodaje marihuane i bio je nedostupan pravosudnim organima, prenosi slovenački N1. U međuvremenu, sud je ukinuo kaznu i trebalo je ponovo da mu sudimo, ali to se još nije dogodilo.

N1 piše i da je iz poruke suda jasno se vidi da su pušteni i svi oni koji bi tek trebalo da izdržavaju zatvorsku kaznu.

Bonus video: