Holandija: Pooštrene mjere protiv koronavirusa

"Treba biti realan, brojevi na dnevnom nivou stalno rastu", rekao je premijer Holandije

5903 pregleda 1 komentar(a)
Protesti u Hagu zbog novih mjera, Foto: Reuters
Protesti u Hagu zbog novih mjera, Foto: Reuters

Holandski premijer Mark Rute saopštio je da će biti pooštrene mjere protiv koronavirusa, koje između ostalog uključuju zatvaranje barova, restorana i prodavnica u 17 časova.

"Od nedjelje sve će u Holandiji u principu biti zatvoreno između 17 i 5 časova, osim prodavnica sa neophodnim proizvodima", rekao je Rute na konferenciji za novinare u Hagu, gdje se okupilo nekoliko desetina demonstranata.

Škole će ostati otvorene uprkos činjenici da je najveći broj novozaraženih među decom.

"Treba biti realan, brojevi na dnevnom nivou stalno rastu", rekao je Rute.

Holandske vlasti su zabilježile 21.350 novih infekcija danas, neznatno ispod prosjeka od 22.258 u posljednjih sedam dana.

Bolnice otkazuju zakazane operacije da oslobode krevete dok broj slučajeva dostiže rekordne brojeve uprkos restrikcijama koje su već na snazi i činjenici da je oko 85 odsto odraslog stanovništva vakcinisano.

Demonstranti okupljeni ispred ministarstva u Hagu dok je trajala Ruteova konferencija za novinare, imali su megafone i pištaljke.

Oko skupa raspoređena su policijska kola i kao i policija u opremi za suzbijanje demonstracija iz straha od novih nereda poslije više dana napetosti.

Bonus video: