Moldovagaz: Gazpromu plaćen dug od 74 miliona dolara

Zvanični predstavnik Gazproma, Sergej Kuprijanov, kazao je da je taj koncern kao izuzetak, pokazujući dobru volju i razumijevanje za tešku situaciju u kojoj se mogu naći građani Moldavije, pristao na ovaj zahtjev

3086 pregleda 0 komentar(a)
Moldovagaz, Foto: Screenshot/Youtube
Moldovagaz, Foto: Screenshot/Youtube

Moldavska gasna kompanija Moldovagaz objavila je da je Gazpromu plaćen dug za gas od 74 miliona američkih dolara (nešto više od 65 miliona eura).

Moldavska vlada prethodno je od ruskog gasnog diva zatražila da ne prekida isporuku gasa i obvezala se da će dug u cjelosti podmiriti 26. decembra, prenosi SEEbiz.

Zvanični predstavnik Gazproma, Sergej Kuprijanov, kazao je da je taj koncern kao izuzetak, pokazujući dobru volju i razumijevanje za tešku situaciju u kojoj se mogu naći građani Moldavije, pristao na ovaj zahtjev.

"Istovremeno, Gazprom očekuje da će Moldavija u potpunosti podmiriti svoje obveze u budućnosti i platiti u okviru sadašnje obveze. Dogovorene obaveze moraju biti podmirene", rekao je Kuprijanov.

Gazprom je u ponedjeljak obavijestio Moldaviju da može obustaviti isporuke gasa u roku od 48 sati zbog neplaćanja prema važećem ugovoru.

Direktor kompanije Moldovagaz, Vadim Ceban objavio je da je od vlade zatražio kredit za vraćanje duga Gazpromu u iznosu od 74 miliona dolara.

Bonus video: