"već testiramo efikasnost naše vakcine protiv nove varijante"

Kompanije Džonson i Džonson i Fajzer ispituju efikasnost vakcina na omikron soju

Iz kompanija Fajzer/Bajontek rekli su i da, ako bude potrebno, očekuju da će novu vakcinu prilagođenu novom soju moći da isporuče za otprilike sto dana

4171 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Proizvođač vakcina Džonson i Džonson testira efikasnost svoje vakcine protiv novog soja koronavirusa omikron, saopštila je kompanija.

„Pažljivo pratimo novonastale sojeve virusa kovid-19 sa varijacijama u proteinu šiljaka Sars-CoV-2 i već testiramo efikasnost naše vakcine protiv nove varijante koja se brzo širi i koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi“, rekla je Kler Bojl, portparol kompanije Džonson i Džonson za CNN u saopštenju.

Kako prenosi N1, kompanija Bajontek takođe je najavila da u roku od dvije nedjelje očekuju više podataka o zabrinjavajućem novom soju koronavirusa otkrivenog u Južnoj Africi, kako bi utvrdili hoće li njihovo vakcina proizvedena sa partnerom Fajzer morati da se preradi, a slično su rekli i iz Moderne, prenesi Rojters.

Iz kompanija Fajzer/Bajontek rekli su i da, ako bude potrebno, očekuju da će novu vakcinu prilagođenu novom soju moći da isporuče za otprilike sto dana.

„Razumijemo zabrinutost stručnjaka i odmah smo pokrenuli istrage o varijanti B.1.1.529“, naveli su iz Bajonteka.

Globalne vlasti su s uzbunom reagovale na novi soj koronavirusa, među onima koji su pooštrili granične kontrole su EU i Velika Britanija, a naučnici pokušavaju da otkriju da li je mutacija otporna na vakcinu.