I Austrija prijavila prvi sumnjivi slučaj omikron kovid-19 varijante

Prvo testiranje Instituta za virusologiju u Insbruku dovelo je do "konkretne sumnje" da bi se pozitivan rezultat PCR testa pojedinca u tirolskom okrugu Švac mogao odnositi na slučaj omikrona

4895 pregleda 0 komentar(a)
Švac, Foto: Shutterstok
Švac, Foto: Shutterstok

Austrija je otkrila prvi sumnjivi slučaj nove varijante koronavirusa omikron u Tirolu, saopštile su vlasti tog alpskog regiona.

"Putnik koji se prošle nedjelje vratio iz Južne Afrike bio je pozitivan na kovid-19 sa indikacijama nove varijante, iako je za potvrdu potrebno dalje sekvencioniranje u narednim danima", saopštile su tirolske vlasti.

Austrija je već uvela zaključavanje prošle sedmice, četvrto zbog koronavirusa, postavši prva zapadnoevropska zemlja koja je ove jeseni ponovo uvela nepopularne mjere zbog porasta zaraze kovid-19.

Prvo testiranje Instituta za virusologiju u Insbruku dovelo je do "konkretne sumnje" da bi se pozitivan rezultat PCR testa pojedinca iz grada Švac, u tirolskom okrugu, mogao odnositi na slučaj omikrona, saopštile su vlasti.

Uzorak će biti poslat Austrijskoj Agenciji za zdravlje i bezbjednost hrane (AGES) na dalje testiranje.

"Rezultat AGES-a se očekuje u narednim danima", rekao je šef Tirolskog operativnog štaba Elmar Ricoli.

Ricoli je naveo da je ta osoba, prema sopstvenim izjavama i sadašnjim saznanjima, ostala skoro isključivo kod kuće od povratka sa putovanja prije tri dana i trenutno ne pokazuje nikakve simptome.

Vlasti su apelovale na dalje testiranje osoba koje su ušle u Austriju u poslednjih 14 dana iz zemalja Afrike kao mjeru predostrožnosti.

Bonus video: