Drugi pokušaj prve švedske premijerke

Magdalenu Anderson, koja je juče ponovo imenovana za šeficu vlade, očekuju veliki izazovi u zahtjevnom političkom ambijentu

5493 pregleda 4 komentar(a)
Kolege čestitaju Andersonovoj nakon jučerašnjeg ponovnog imenovanja, Foto: Rojters
Kolege čestitaju Andersonovoj nakon jučerašnjeg ponovnog imenovanja, Foto: Rojters

Magdalena Anderson se vratila i nada se da će povratiti slavu njenim socijaldemokratama.

Andersonova je juče imenovana za švedsku premijerku drugi put za pet dana, nakon što su poslanici prihvatili njen plan da predvodi jednostranačku vladu.

Njen prvi premijerski pokušaj - na čelu dvostranačke koalicije sa Zelenima - prošle srijede je trajao svega sedam sati. Ona sada planira da postigne zasebne dogovore o svakoj pojedinačnoj temi sa nizom različitih saveznika kako bi progurala agendu fokusiranu na reformu socijalnog i krivičnog sistema kao i na zaštiti okoline, piše portal “Politiko”.

”Imamo najveću grupu u parlamentu i dugu tradiciju saradnje sa drugima”, kazala je juče Andersonova novinarima nakon što je drugi put imenovana za premijerku. “Voljni smo da učinimo sve što je potrebno kako bi Švedska krenula naprijed”.

Međutim, prema pisanju “Politika” ona je suočena sa ozbiljnim izazovima. Za razliku od Gorana Persona, posljednjeg socijaldemokrate koji je predvodio jednostranačku švedsku vladu, Andersonova mora da navigira političkom mapom koja je prekrojena pojavljivanjem ekstremno desničarskih Švedskih demokrata (SD). Ova partija je posljednjh godina od marginalnog pokreta postala ozbiljan politički igrač sa podrškom oko 20 odsto birača.

Sada se postavlja pitanje može li Andersonova, za manje od godinu dana do novih izbora, obnoviti dio stare socijaldemokratske magije u parlamentu koji je više podijeljen nego u vrijeme Persona ili drugih partijskih velikana poput Olafa Palmea.

”Jednostranačke vlade imaju tendenciju da traju duže od koalicionih vlada, stoga postoji osnov da pomislimo da bi ovakva vlada mogla biti efikasna”, kazao je za “Politiko” Jan Torel politikolog sa Univerziteta u Stokholmu.

”Međutim, nikada do sada jednostranačka vlada u Švedskoj nije testirana u tako kompleksnoj parlamentarnoj situaciji kakvu mi sada imamo”, kazao je on.

Bonus video: