Slovenački imunolog: Oni koji su preboljeli kovid zaštićeniji od novog soja virusa od vakcinisanih

U Sloveniji još nije otkrivena nova omikron varijanta virusa, a u referentnim laboratorijama koje ispituju uzorke tvrde da će biti otkrivena blagovremeno, kako bi se preduzele neophodne mjere.

8457 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oni koji su vakcinisani protiv kovida-19 biće manje zaštićeni od omikrona, novog soja virusa od onih koji su se zarazili i preboljeli koronu, izjavio je poznati slovenački imunolog dr Alojz Ihan.

Vakcinisani dobijaju uglavnom antitijela koja su veoma osjetljiva na nove varijante, što znači da imaju manju otpornost na mutirani virus, za razliku od onih koji su preležali neki od ranijih sojeva kovida-19 koje štiti ćelijski imunitet koji se na taj način razvije u njihovom organizmu, rekao je Ihan, prenijela je Hina.

Oni koji su se oporavili od kovida-19 pored antitela razvijaju i ćelijski imunitet, tako da je malo vjerovatno da će im imuni odgovor biti slabiji nego na prethodne varijante, tako da ne moraju da budu toliko zabrinuti zbog novog soja, rekao je Ihan.

On je dodao da novi soj omikron ima neobičnu kombinaciju promjena u strukturi virusa, što ukazuje da se on razvijao u dužem vremenskom periodu "na imunokompromitovanoj osobi".

Što se tiče sve većeg broja zemalja koje zatvaraju granice u pokušaju da spreče širenje omikrona iz inostranstva, Ihan je rekao da je to "refleksna reakcija" jer se tako reagovalo i u slučajevima pojave nekih ranijih sojeva, iako se kasnije pokazalo da to nije bilo potrebno.

"Tek kasnije ćemo moći da kažemo da li su mjere koje se sada preduzimaju bile neophodne ili ne, ali u ovoj epidemiološkoj situaciji bolje je biti oprezan i preduzeti mjere ranije nego prekasno", rekao je Ihan.

U Sloveniji još nije otkrivena nova omikron varijanta virusa, a u referentnim laboratorijama koje ispituju uzorke tvrde da će biti otkrivena blagovremeno, kako bi se preduzele neophodne mjere.

Za sada, epidemiolozi preporučuju svima koji po povratku iz inostranstva osjete slabost i simptome infekcije da se što prije jave ljekaru i testiraju.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da će se omikron soj kovida-19 vjerovatno proširiti u cijelom svijetu i da predstavlja "veoma visok" globalni rizik, i savjetovala je države da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih grupa.

Bonus video: