na ulicama više od hiljadu čuvara reda

Blokada centra Beča zbog protesta protiv kovid mjera i obavezne vakcinacije

Najveći skup se očekuje na trgu Heldenplac, na koji je pozvala Slobodarska partija Austrije (FPO), kao i prije dvije nedjelje kada se okupilo više desetina hiljada ljudi

4469 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Centar Beča biće danas poslije podne u potpunosti blokiran zbog brojnih protesta protivnika kovid mjera i obavezne vakcinacije.

Policija je saopštila da će na ulicama imati 1,2 hiljade čuvara reda i da je prijavljeno ukupno 27 protesta.

Najveći skup se očekuje na trgu Heldenplac, na koji je pozvala Slobodarska partija Austrije (FPO), kao i prije dvije nedjelje kada se okupilo više desetina hiljada ljudi. Prijavljen je i skup protiv "zdravstvenog fašizma" ispred austrijske vlade.

Agencije prenose da ovaj put povorka demonstranata neće ići samo ulicama strogog centra Beča, već je jedan skup prijavljen sa šetnjom od Girtla do Opere.

Na centralnom bečkom trgu Štefansplan zakazan je i protest više grupacija protiv fašizma, zbog upliva neonacista u demonstracije protiv korona mjera.

"Uz svo razumijevanje za strah od virusa, nemamo razumijevanje za parole koje relativizuju holokaust i bave se revizijom istorije. Nemamo razumijevanje za one koji šetaju iza desničarskih transparenata", poručuju organizatori.

Policija će ovaj put, zbog ovog protesta, morati napraviti tampon zonu između učesnika različitih okupljanja i tako spriječi njihove sukobe.

Pošto na društvenim mrežama stalno kruže prijetnje napadima na bolnice zbog vakcinacije, policija je pojačala nadzor tih objekata, kao i druge kritične infrastrukture.