posjetio grčku

Papa u rodnom mjestu demokratije upozorio na populističke prijetnje

Samo jak multilateralizam može da odgovori na goruća pitanja današnjice, od zaštite životne sredine do borbe protiv pandemije i siromaštva, kazao je Franjo

4581 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo upozorio je juče da "olaki odgovori" na populizam i autoritarizam ugrožavaju demokratiju u Evropi i pozvao na posvećenost promovisanju opšteg dobra, a ne uskih, nacionalističkih interesa.

Papa je u Grčkoj, rodnom mjestu demokratije, u obraćanju političkim i kulturnim liderima, upozorio na prijetnje sa kojim se Evropa suočava.

Rekao je da samo jak multilateralizam može da odgovori na goruća pitanja današnjice, od zaštite životne sredine do borbe protiv pandemije i siromaštva.

Politici je neophodan multilaterizam kako bi zajedničke potrebe stavila ispred privatnih interesa, rekao je Franjo i istakao da je danas ne samo u Evropi na djelu odstupanje od demokratije.

Papa, koji je preživio argentinsku populističku Peronovu eru, kao i njenu vojnu diktaturu, često je upozoravao na prijetnju autoritarizma i populizma i na opasnost koju oni predstavljaju za Evropsku uniju i samu demokratiju. On je podsjetio da je upravo u Grčkoj, prema Aristotelu, čovjek postao svjestan da je "politička životinja" i da je član zajednice sugrađana.

"Ovdje je rođena demokratija. Ta kolijevka, hiljadama godina kasnije, trebalo je da postane kuća, velika kuća demokratskih naroda. Govorim o Evropskoj uniji i snu o miru i bratstvu koje ona predstavlja za tolike narode'', rekao je Franjo grčkoj predsjednici Katerini Sakelaropulu.

Taj san je u opasnosti usred ekonomskih i drugih potresa zbog pandemije koji mogu izazvati nacionalistička osjećanja i učiniti da autoritarizam izgleda "ubjedljivo, a laki odgovori populizma izgledaju privlačni", rekao je papa.

On je pohvalio "kampanju neophodne vakcinacije" koju promovišu vlade kako bi zaustavile koronavirus.