žele biti u mogućnosti djelovati nezavisno od sad kada je to potrebno

Rekordna potrošnja članica EU za odbranu, zajednička ulaganja manja

Pri kupovini opreme prošle godine, vlade EU uglavnom su samostalno sklapale poslove, ne ispunjavajući obvezu preuzetu u svom paktu iz 2017. da osiguraju da se nešto više od trećine takve nabave obavlja zajedno s drugim članicama Unije

2545 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Države Evropske unije (EU) potrošile su gotovo 200 milijardi eura na odbranu 2020. godine, što je najviše od početka evidencije 2006. godine, ali su zajednička ulaganja vlada pala, objavila je Evropska odbrambena agencija (EDA) u izvještaju u ponedjeljak, 6. decembra.

Agencija EU EDA koja pomaže vladama bloka da razviju svoje vojne sposobnosti, rekla je da je ukupna potrošnja zemalja EU, osim Danske – koja odustaje od vojnih projekata EU – dosegla 198 milijardi dolara, što je povećanje od pet posto u odnosu na 2019. godinu, javio je Reuters.

Rashodi za odbranu iznosili su 1,5 posto od ekonomske proizvodnje 26 država EU, što je dobrodošla brojka za NATO savez predvođen SAD-om, koji je tražio cilj potrošnje od dva posto za svoje saveznike.

Većina članica EU takođe je dio NATO-a, ali žele biti u mogućnosti djelovati nezavisno od Sjedinjenih Američkih Država kada je to potrebno.

Zagovornici jače obrane EU kažu da su upozorenja bila mnoga, od britanskog odlaska iz bloka do prioriteta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika na prvom mjestu" i neuspjelih država na evropskim granicama.

Međutim, izvještaj EDA-e navodi pad u potrošnji na saradnju uprkos odbrambenom paktu EU potpisanom krajem 2017. kako bi se pokušalo udružiti resurse i okončati takmičenje između nacionalnih industrija koje je oslabilo prošle odbrambene napore.

"Trend pada evropske zajedničke potrošnje posebno je zabrinjavajući", rekao je izvršni direktor EDA-e Jiri Sedivy u izvještaju, u kojem je utvrđeno smanjenje zajedničke nabave opreme od 13 posto u odnosu na 2019., na 4,1 milijarde eura, što je treća najniža vrijednost koju je zabilježila agencija.

Pri kupovini opreme prošle godine, vlade EU uglavnom su samostalno sklapale poslove, ne ispunjavajući obvezu preuzetu u svom paktu iz 2017. da osiguraju da se nešto više od trećine takve nabave obavlja zajedno s drugim članicama Unije.

Dok je EU takođe pokrenula zajednički fond za oružje, radi na 60 zajedničkih vojnih projekata i ima za cilj dogovoriti nove snage za brzo reagovanje, ulaganja u odbrambena istraživanja i tehnologiju takođe su nepovezana i nemaju nikakvu saradnju, saopštila je EDA.