konačna odluka 2024.

Evropska centralna banka planira novi dizajn novčanica eura

Banka je saopštila kako će tražiti mišljenje javnosti o prijedlozima, a zatim će održati takmičenje za dizajn novih novčanica prije nego što ponovno konsultuje javnost

1736 pregleda 1 komentar(a)
Predsjednica ECB Kristin Lagard, Foto: REUTERS
Predsjednica ECB Kristin Lagard, Foto: REUTERS

Evropska centralna banka saopštila je u ponedjeljak, 6. decembra, da planira redizajn svojih novčanica eura, a konačna odluka o novom izgledu očekuje se 2024. godine.

Euro je uveden u gotovinskom obliku 2002. godine, s novčanicama na temelju onoga što banka sa sjedištem u Frankfurtu za europodručje od 19 zemalja naziva temom "doba i stilova" - s generičkim prozorima, vratima i mostovima iz različitih razdoblja koji ne predstavljaju neko određeno mjesto ili spomenik.

Za to vrijeme doživjele su jedno relativno manje ažuriranje.

"Nakon 20 godina, vrijeme je da preispitamo izgled naših novčanica kako bismo ih učinili više povezanim s Evropljanima svih dobi i porijekla", rekla je predsjednica ECB Kristin Lagard u saopštenju.

Kazala je da su euronovčanice "opipljiv i vidljiv simbol da zajedno stojimo u Evropi, posebno u vrijeme krize, i još uvijek postoji velika potražnja za njima".

Banka je rekla da će stvoriti fokusne grupe za prikupljanje mišljenja ljudi širom kontinenta o mogućim temama za buduće novčanice.

"Tematska savjetodavna skupina" sa po jednim stručnjakom iz svake zemlje eurozone potom će Upravnom vijeću ECB dostaviti uži popis predloženih novih tema.

Banka je saopštila kako će tražiti mišljenje javnosti o prijedlozima, a zatim će održati takmičenje za dizajn novih novčanica prije nego što ponovno konsultuje javnost.

Njegovo Upravno vijeće donijeće konačnu odluku i odlučiti kada bi nove novčanice mogle biti izdate.