I Zeleni odobrili sporazum o formiranju njemačke vlade: Šolca u srijedu biraju za kancelara

"Ulazimo u snažnu novu vladu, sa veoma jakim i raznovrsnim kabinetom, uz snažnu podršku na glasanju", rekla je Analena Berbok, buduća šefica diplomatije

5470 pregleda 2 komentar(a)
Habek i Berbok, Foto: Reuters
Habek i Berbok, Foto: Reuters

Njemačka ekološka stranka Zeleni saopštila je danas da je njeno članstvo odobrilo koalicioni sporazum o formiranju nove vlade, čime je otvoren put izboru socijaldemokrate Olafa Šolca za kancelara.

Izjašnjavanje članova Zelenih bilo je posljednja prepreka formiranju vlade, koju će uz tu stranku činiti i Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), i protržišna, liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP).

Zeleni su jedina od tri partije nove parlamentarne većine čije je cjelokupno članstvo moglo da glasa o koalicionom sporazumu.

Kopredsjednici Zelenih, Robert Habek i Analena Berbok, objavili su da je sporazum podržalo 86 odsto glasalih.

"Ulazimo u snažnu novu vladu, sa veoma jakim i raznovrsnim kabinetom, uz snažnu podršku na glasanju", rekla je Berbok, buduća šefica diplomatije.

Organi SPD i FDP su tokom vikenda ubejdljivom većinom podržali sporazum o formiranju takozvane "semafor" koalicije, nazvane po bojama koje se koriste za označavanje tri stranke (crveno-žuto-zeleno).

Šolc u srijedu treba da bude izabran za kancelara, čime će biti okončana 16-godišnja vladavina Angele Merkel.

Za izbor vlade je potrebno da glasa najmanje 369 od 736 poslanika Bundestaga, a nova vladajuća koalicija ima 416 mandata u parlamentu.

Bonus video: