Kandidat za novog ministra spoljnih poslova Bugarske lagao o zaposlenju u Evropskom parlamentu

Jončeva je za Euraktiv potvrdila da je Gardev bio njen asistent u kancelariji u Sofiji od 2019. do 2020. godine, ali je rekla da nije tačna njegova tvrdnja da je bio savjetnik za dva odbora

1871 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dimitar Gardev, kandidat bugarske partije Postoji takav narod za novog ministra spoljnih poslova, izgleda da je u svojoj zvaničnoj biografiji lagao o zaposlenju u Evropskom parlamentu, saznaje bugarski portal Euraktiv.

To bi moglo da poremeti koalicione pregovore o formiranju nove vlade, ali je teško reći da li će spriječiti Gardeva da postane šef diplomatije.

Odluku će konačno donijeti Slavi Trifonov, lider partije Postoji takav narod, ali se on još nije oglasio.

Novu vladu Bugarske, poslije izbora 14. novembra, formiraće partije Nastavljamo sa promjenom, Bugarska socijalistička partija, Postoji takav narod i Demokratska Bugarska.

Imena kandidata za ministre su objavljena u ponedeljak, a kandidat za premijera je lider stranke Nastavljamo sa promjenom Kiril Petkov.

Gardev je u svojoj biografiji napisao da je bio savjetnik u Odboru Evropskog parlamenta za spoljne poslove i pododboru EU za bezbjednost i odbranu.

To je najviša funkcija na kojoj je Gardev bio i većina bugarskih medija je prenijela tu informaciju.

Euraktiv Bugarska je kontaktirala relevantne službe Evropskog parlamenta, koje su odgovorile da "administracija EP nema evidenciju da je Dimitar Gardev bio član osoblja u njegovom sekretarijatu".

Gardev je u stvari radio kao asistent bugarske poslanice EP Elene Jončeve, u njenoj kancelariji u Sofiji.

Gardev je za Euraktiv rekao da je zaista bio asistent Jončeve i da je u tom svojstvu pokrivao pitanja iz nadležnosti pomenutih, čiji je Jončeva bila član.

Evropski parlament je ocjenjivao njegov rad, kazao je Gardev i dodao da je dobio dobru procjenu.

Jončeva je za Euraktiv potvrdila da je Gardev bio njen asistent u kancelariji u Sofiji od 2019. do 2020. godine, ali je rekla da nije tačna njegova tvrdnja da je bio savjetnik za dva odbora.

Mjesto ministra spoljnih poslova je veoma važno u vrijeme kada Bugarska mora da nađe rješenje bilateralnih sporova sa Sjevernom Makedonijom, što bi Skoplju omogućilo da počne pristupne pregovore s EU.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev je pozvao političke partije da za tu funkciju predlože "profesionalca".

Bonus video: