Politički sukob zbog jezika u školi

Katalonski nacionalisti ljuti nakon što je sud podržao porodicu koja je tražila da dio predavanja u školi bude na španskom

4057 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Žestoki politički sukob izbio je u Španiji nakon što je jedna porodica u Kataloniji maltretirana zbog toga što je tražila da četvrtina predavanja u školi koju pohađa njihov petogodišnji sin bude na španskom jeziku.

Postupak te porodice izazvao je ljutitu reakciju pojedinih katalonskih nacionalista koji njihov stav smatraju napadom na jezik i kulturu regiona, piše britanski “Gardijan”.

Prema pisanju medija, porodica je postala tema grupe osnovane na platformi WhatsApp koja je sugerisala da dijete i roditelji budu identifikovani. Jedna osoba je na Tviteru objavila da njihova kuća treba da bude kamenovana, dok je druga pozvala na izopštavanje dječaka, dodajući: “Druga djeca treba da napuste čas kada predavanja bude na španskom. Ukoliko ne reagujemo, ubiće nam jezik”.

Krajem prošle nedjelje, katalonski visoki sud je naredio regionalnom ministarstvu obrazovanja i direktoru škole u gradu Kanet de Mar da preduzme mjere i zaštiti dječaka i njegov identitet.

Tokom posjete školi prošlog četvrtka, Žozep Gonzalez Kambri, ministar obrazovanja u proindependentističkoj regionalnoj vladi – kazao je da osuđuje “svaku vrstu prijetnje nasiljem”. Međutim, on je kritikovao odluku višeg suda Katalonije da naredi da 25 odsto predavanja bude na španskom jeziku kao “neprihvatljiv napad”, dodajući: “Katalonska škola je primjer uspjeha, što nam garantuje društvenu koheziju, jednakost i jednake prilike”.

Parlament u Kataloniji je 1983. usvojio zakon za očuvanje identiteta i autonomije regiona u odnosu na ostatak Španije. Tada je katalonski proglašen za zvanični jezik - nakon što je četiri decenije bio zabranjen pod diktaturom Franciska Franka.

Bonus video: