Stoltenberg želi da preuzme kormilo norveške centralne banke

Aktuelni guverner najavio odlazak s dužnosti krajem februara naredne godine, deset mjeseci prije završetka drugog šestogodišnjeg mandata

1637 pregleda 5 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, kandidovao se za guvernera norveške centralne banke, saopštilo je tamošnje Ministarstvo finansija.

Aktuelni guverner, Ojsten Olsen, napuniće u januaru 70 godina. Najavio je odlazak s dužnosti krajem februara naredne godine, deset mjeseci prije završetka drugog šestogodišnjeg mandata.

Većina norveških zvaničnika odlazi u penziju do 70. godine života, prenosi SEEbiz.

"Ministarstvo finansija kontaktiralo me u novembru i pitalo da li bih se kandidovao za taj položaj. Napravio sam to, jako sam motivisan za taj posao. Posao na čelu centralne banke kreće 1. marta, a ja moram 'odraditi' mandat u NATO-u do kraja septembra", rekao je Stoltenberg, koji je po obrazovanju ekonomista, za novinsku agenciju NTB.

Stoltenberg je od 1996. do 2000. godine bio norveški ministar finansija, a od 2000. do 2001. godine, te od 2005. do 2013. premijer. Godinu nakon toga postao je generalni sekretar NATO-a.

Za guvernersku dužnost javila su se ukupno 22 kandidata, a jedina je žena među njima viceguvernerka Ida Wolden Bache, koju mnogi ekonomisti smatraju favoritkinjom.

Wolden Bache prva je zamjenica guvernera od aprila prošle godine. Četiri godine bila je izvršna direktorica za monetarnu politiku, a godinu šefica odjela za finansijsku stabilnost.

Stoltenberg nije do sada radio u centralnoj banci.

Za čelnu dužnost u centralnoj banci kandididovalo se i nekoliko studenata i penzionera, kao i jedan vozač autobusa i jedan pekar, što je u Norveškoj uobičajena pojava.

Pored kreiranja monetarne politike, centralna banka nadzire i poslovanje moćnog stabilizacionog fonda, najvećeg penzionog fonda u svijetu, koji prihode od prodaje nafte ulaže u dionice, obveznice i nekretnine i trenutno upravlja imovinom 'teškom' 1,4 biliona dolara.

Bonus video: