CNN: Borba protiv korone postaje mnogo opasnija

Navodi se da je sada situacija još komlikovanija, jer se evropske zemlje bore sa dvije stvari: ogromnim brojevima novozaraženih i padom stope vakcinacije

6189 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropa nije uspjela da ubijedi svoje stanovništvo da se vakciniše, uprkos mjesecima uvjeravanja, intenzivnim kampanjama, raspravama u raznim medijima, piše CNN.

Navodi se da je sada situacija još komlikovanija, jer se evropske zemlje bore sa dvije stvari: ogromnim brojevima novozaraženih i padom stope vakcinacije.

CNN navodi da je porazna činjenica da samo 19 odsto Evropljana uključuje svoju vladu među najpouzdanije izvore informacija o vakcini protiv koronavirusa, što su zapravo podaci Evropskog barometra.

U osnovi, ljude koji vjeruju institucijama nije potrebno uvjeravati u vakcinaciju, a na ljude koji nemaju povjerenja vjerovatno se ni ne može uticati, prenosi Index.hr.

Istočna Evropa je mjesto gdje su stope vakcinacije najniže. Bugarska ima najnižu stopu od svih, samo 26,6 odsto ukupnog stanovništva je cijepljeno. Ova zemlja takođe prolazi i kroz veliku političku krizu, a samo prošle godine tri puta su održani parlamentarni izbori.

Niže stope vakcinacije mogu se naći u zemljama i regionima s glasnim populističkim ili ekstremističkim pokretima, kao u Njemačkoj, Austriji i sjevernoj Italiji.

Bonus video: