Raste rizik od omikrona

Rizik od ponovne zaraze omikronom je 5,4 puta veći i on ne pokazuje nikakve znakove da je blaži od delta soja, pokazala je studija londonskog Imperijalnog koledža

7258 pregleda 3 komentar(a)
Foto: FABIAN BIMMER
Foto: FABIAN BIMMER

Evropske države su se juče spremale da uvedu dodatne restrikcije kako bi suzbile porast slučajeva zaraze kovidom-19 upravo kada je velika studija pokazala da je pet puta veća vjerovatnoća da će novi soj omikron ponovo zaraziti ljude nego delta.

Rizik od ponovne zaraze omikronom je 5,4 puta veći i taj soj ne pokazuje nikakve znakove da je blaži od delte, pokazala je studija londonskog Imperijalnog koledža, dok broj zaraženih raste i prijeti novogodišnjim proslavama.

Prošla zaraza može ponuditi samo 19 odsto zaštite od ponovne zaraze novih sojem, saopštio je taj koledž uz napomenu da studija o stotinama hiljada slučajeva, uključujući 1.846 koji su potvrđeni kao omikron, nije prošla stručnu recenziju.

Rojters navodi da bi ova otkrića mogla pojačati napore država da ubrzaju kampanje vakcinacije kako bi spriječile opterećivanje bolnica i zdravstvenih sistema. Dodaje da porast broja zaraženih u Britaniji i drugdje u Evropi do sada nije doveo do velikog skoka broja hospitalizovanih ili umrlih.

Neizvjesnost oko uticaja koji će brzo širenje omikrona imati na globalni ekonomski oporavak odrazila se na različite odluke glavnih centralnih banaka ove nedjelje, piše Rojters.

Irski vicepremijer Leo Varadkar je rekao da njegova vlada, suočena sa “okrutnim virusom”, nije imala izbora nego da uvede nepopularne mjere. Kafićima i restoranima je naloženo zatvaranje u 20 sati i smanjen je kapacitet svih javnih događaja.

Vlada je saopštila da su mjere, koje će trajati šest nedjelja od sjutra, neophodne jer će omikron soj vjerovatno donijeti daleko veći nivo zaraze “od svega što smo dosad vidjeli”.

Njemačka, Švajcarska i Danska su pri tome da uvedu dodatne restrikcije, slijedeći primjer Francuske, koja je ove nedjelje zatvorila granice za većinu Britanaca.

Premijer Žan Kasteks izjavio je sinoć da u Francuskoj ima nekoliko stotina slučajeva omikrona te da će se virus brzo širiti i postati dominantan početkom naredne godine.

Švajcarska će od ponedjeljka do 24. januara proširiti zahtjeve za dokaz o vakcinaciji ili oporavku od koronavirusa za ulazak u restorane, dok će za diskoteke i barove biti potreban negativan rezultat testa.

Kako novi soj čini petinu dnevnih slučajeva, vlada Danske je predložila zatvaranje pozorišta, bioskopa, zabavnih parkova i konferencijskih centara, kao i ograničavanje velikih gužvi u supermarketima i radnjama.

”Za rekordno vrijeme, pravila igre su ponovo promijenjena, rekla je novinarima premijerka Mete Frederiksen. “To nije potpuno zatvaranje društva, kao prošle zime. I dalje nam je cilj da držimo otvorenim što veći dio društva”.

Od pojave virusa u Vuhanu u Kini prije skoro dvije godine, u svijetu je od kovida-19 umrlo više od pet miliona ljudi a zaraženo više od 272 miliona. Širom svijeta je dato više od 8,5 milijardi doza vakcina u borbi protiv bolesti koju sada komplikuje omikron.

Kompanija Fajzer je u razgovoru sa investitorima saopštila da će u januaru početi kliničko testiranje unaprijeđene vakcine za omikron.

Vlade Evropske unije su se dogovorile da naruče više od 180 miliona doza adaptirane verzije koju proizvode Bajontek i Fajzer, saopštila je šefica Evropske komisije.

Fajzer je juče predvidio da će pandemija trajati do 2024. godine.

Bonus video: