Katalonci protestovali protiv odluke suda da se u školama predaje na španskom

Demonstranti navode da odluka prijeti da ugrozi obrazovni sistem pomoću kog se katalonski održava u upotrebi u tom regionu

4037 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više hiljada Katalonaca protestovalo je danas u Barseloni zbog odluke suda da 25 odsto predmeta u školama mora da se predaje na španskom (kastiljanskom) jeziku.

Time se u školama dodatno smanjuje upotreba i dalje preovlađujućeg katalonskog jezika, piše AP.

Demonstranti navode da ta odluka prijeti da ugrozi obrazovni sistem pomoću kog se katalonski održava u upotrebi u tom regionu. Katalonski je bio potisnut u 20. vijeku za vrijeme diktature Franciska Franka.

"Nije demokratski da sud podriva obrazovni sistem koji podržava društvo i parlament", naveo je predsjednik Platforme za jezike Oskar Eskuder.

Platforma za jezike, grupa koja se zalaže za upotrebu katalonskog, navodi da prema anketama 82 odsto stanovništva podržava trenutni sistem rada u školama.

Borba za očuvanje jezika ponovo će probuditi separatistička osjećanja, a učesnici demonstracija nosili su zastavu Katalonije koja simboliše želju dijela tamošnjeg stanovništva da se odvoje od kraljevine Španije i postanu nezavisna republika.

Međutim, ima i roditelja koji žele da njihova djeca uče i španski jezik koji je u upotrebi u ostatku zemlje.

Bonus video: