Spriječen veliki teroristički napad u Njemačkoj: Htio da ubije što je više ljudi moguće

Mladić je uhapšen u sjevernom njemačkom gradu Šverin i pod "snažnom sumnjom" je da je planirao napad visoko eksplozivnim materijalom
1 komentar(a)
Njemačka napad, Foto: Reuters
Njemačka napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2017. 18:35h

Devetnaestogodišnjak iz Sirije je uhapšen danas zbog sumnje da je planirao "veliki teroristički napad" koji bi za cilj imao da ubije i povrijedi što više osoba moguće, navele su njemačke vlasti.

Mladić je uhapšen u sjevernom njemačkom gradu Šverin i pod "snažnom sumnjom" je da je planirao napad visoko eksplozivnim materijalom.

Vlasti su navele da je osumnjičeni bio u procesu spremanja napada i da je od jula planirao da aktivira bombu na mjestu gdje je veliki broj ljudi, i da ubije što je više moguće osoba.

"Akcija je izvedena u pravom momentu. Dovoljno rano da se spriječi ikakva opasnost, i dovoljno kasnije da se osiguraju svi dokazi", istakao je njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Maizer.

Njemačke vlasti su znale da je osumnjičeni preko internet naručio hemikalije za pravljenje bombe, i u njegovom stanu su našli visoko eksplozivni aceton.

Sirijac je takođe i pretraživao društvene mreže kako bi našao instrukcije o pravljenju bombi i komunicirao je sa ljudima iz "džihadističkog spektruma". Uspostavio je kontakt sa ljudima koji sebe nazivaju "vojnicima kalifata" odnosno članovima Islamske države.

Bonus video: