Mađarska jača graničnu zaštitu od migranata na granici sa Srbijom: Vojne vježbe i saradnja sa turskom policijom

Ugovor koji predviđa angažovanje turskih policajaca u Mađarskoj potpisali su ministri unutrašnjih poslova dvije zemlje, Šandor Pinter i Sulejman Sojlu, a dogovoreno je da oni budu raspoređeni u rejonu graničnih prelaza Reske (Horgoš) sa Srbijom i Nađilak sa Rumunijom

1585 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mađarska je organizovala veliku vojnu vježbu na granici sa Srbijom i ugovorila sa Turskom razmještanje policijskih snaga te zemlje, u sklopu napora da se suzbije dalji priliv migranata sa Bliskog istoka, piše danas portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Kako se navodi, Turska će poslati 50 policajaca u Mađarsku sa zadatkom pomoći domaćim kolegama u poslovima kontrole granice sa Srbijom i Rumunijom i sprječavanju pokušaja migranata da probiju šengensku granicu EU.

Ugovor koji predviđa angažovanje turskih policajaca u Mađarskoj potpisali su ministri unutrašnjih poslova dvije zemlje, Šandor Pinter i Sulejman Sojlu, a dogovoreno je da oni budu raspoređeni u rejonu graničnih prelaza Reske (Horgoš) sa Srbijom i Nađilak sa Rumunijom.

Potpisivanje ugovora dešava se u sijenci velike vojno-policijske vejžbe "Odlučna akcija 2021" koju je prošle nedelje organizovala Mađarska, tik uz granični prelaz Reske (Horgoš) sa Srbijom.

Ideja vježbe je bila da se provjeri sposobnost tih struktura da obezbijede državnu granicu od migranata. Razmjere tog događaja ukazuju da je cilj bio i da se zastraše izbjeglice koje pokušavaju da se sa juga prebace ka razvijenim državama EU.

"Iako je osnovna ideja bila da se prikaže reagovanje na 'tipične incidente' sa izbjeglicama, na fotografijama sa vježbe primijećeno je da je Mađarska angažovala značajna borbena sredstva, kao da je riječ o hladnoratovskom oružanom sukobu a ne o zaustavljanju manjih grupa migranata. Osim žive sile, prikazana je i upotreba patrolnih vozila, teško naoružanih oklopnih vozila, bespilotnih letjelica, dok su za tipičnu demonstraciju sile korišćeni i borbeni helikopteri Mi-24, Mi-17 i H-145M koji su nisko nadletali ogradu na granici", navodi se.

Portal podsjeća da je mađarska vojska angažovana na poslovima zaštite državne granice, u većem ili manjem obimu, još od 2015. kada je sredinom septembra došlo do ozbiljnih sukoba na granici kod Horgoša. Tada su snage sjevernog susjeda prvi put koristile suzavac, gumene metke pa čak i pucnje bojevom municijom u vazduh kada su migranti pokušali da probiju tek podignutu ogradu.

Prvi čovjek Operativne komande oružanih snaga Mađarske Ferenc Markus ukazao je da je na južnim granicama trenutno angažovano oko 500 pripadnika vojske i naveo da se migratorni pritisak značajno povećao tokom 2021. godine, u kojoj je spriječen pokušaj više od 62.000 migranata da uđu u tu zemlju, što je dvostruko više nego u istom periodu lane.

Njegove navodi potvrđuju i pojedine nevladine organizacije iz Srbije koje su registrovale porast nasilnih vraćanja migranata preko granice (pushbacks), uz povećanje stepena fizičke sile i psihičkog nasilja koje Mađari i ostali susjedi Srbije iz EU primjenjuju prema izbjeglicama.

Bonus video: