Švedska pooštrava ograničenja i uvodi nove mjere protiv koronavirusa

Iako su brojevi hospitalizovanih pacijenata, kao i pacijenata na intenzivnoj njezi i dalje među najnižim u Evropi, oni su takođe počeli da rastu

3113 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Švedska će u sklopu novih mjera protiv koronavirusa pozvati sve zaposlene da rade od kuće ukoliko je to moguće i nametnuti stroža pravila za socijalno distanciranje, saopštila je Vlada te države.

Kako prenosi Rojters, broj novih slučajeva u Švedskoj, koja je prošle godine izazvala međunarodnu pažnju zbog odbijanja uvođenja strogog karantina, porastao je posljednjih sedmica kada je većina anti-kovid mjera postepeno ukinuta.

Najnovije mjere protiv koronavirusa uključuju ograničenje od 50 ljudi na privatnim okupljanjima i zahtijevaju kovid propusnice za javne događaje na kojima je više od 500 osoba.

Iako su brojevi hospitalizovanih pacijenata, kao i pacijenata na intenzivnoj njezi i dalje među najnižim u Evropi, oni su takođe počeli da rastu.

Premijerka Magdalena Anderson, na konferenciji za novinare, kazala je da se mora preuzeti zajednička odgovornost.

"I moramo da se prilagodimo novoj situaciji", rekla je Anderson.

Anderson je dodala da razumije građane da su umorni od pandemije i mjera, ali, kako je navela, sada postoji novi soj virusa, što znači da su svi u novoj situaciji.

Švedska Agencije za javno zdravlje upozorila je da tempo novih infekcija nastavlja da raste u narednim sedmicama i da dostiže svoj vrhunac u januaru.

Švedska bi, prema projekciji, sredinom januara mogla da ima više od 15 hiljada novih dnevnih slučajeva koronavirusa i to u najgorem scenariju.

Projekcija Agencija je uzimala u obzir širenje zaraznijeg omikron soja, pod pretpostavkom da je za 25 odsto zarazniji od delte i uzimajući u obzir različite stepene zaštite koju nude vakcine.

Bonus video: