U Austriji zbog omikron soja od 27. decembra pooštravanje mjera

Iz Velike Britanije, Holandije, Danske i Norveške će u Austriju moći da uđu bez karantina samo osobe koje su primile buster dozu, uz negativan PCR test, a donijeta je odluka da se od 27. decembra skrati radno vrijeme gastronomiji do 22 sata

7333 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Austrija će, usljed širenja omikron soja koronavirusa, od 27. decembra pooštriti epidemiološke mjere, najavila je šefica ekspertske radne grupe “Gecko” Katarina Rajh.

Ona je, na konferenciji za novinare, kazala da je “Gecko” predstavio vladi i pokrajinama preporuke koje su podržane, a koje predviđaju pooštravanje mjera, kako bi se spriječilo brzo širenje omikron soja u Austriji.

“Vidimo u mnogim državama, a i u našim prognozama da zbog širenja omikron soja dolazi do drastičnih promjena epidemiološke situacije. Ne znamo još mnogo o omikron soju, ali znamo da se brzo širi i zato moramo brzo da reagujemo”, rekla je Rajh.

Kako prenosi Tanjug, Rajh je kazala da su zbog toga donijeli preporuke kako se kratkoročno ophoditi prema toj opasnosti.

Ona je dodala da je neophodno sprovesti pripreme za dolazak omikron soja, koji je već prisutan u Austriji.

S tim u vezi, donijeta je odluka da se od 27. decembra skrati radno vrijeme gastronomiji do 22 sata.

Rajh je navela da je dogovoreno i pooštravanje režima ulaska u državu.

“Iako je omikron soj već prisutan u državi, želimo novim mjerama da spriječimo dalje unošenje. Zato smo se odlučili da proširimo listu država u kojima je prisutan novi soj na Veliku Britaniju, Holandiju, Dansku i Norvešku”, navela je Rajh.

Ona je kazala da će iz tih država, bez karantina, moći da uđu u Austriju samo osobe koje su primile buster dozu, uz negativan PCR test.

Bonus video: