Premijer Italije Mario Dragi nagovijestio mogućnost kandidature za predsjednika

Ako bi Dragi, koji uživa poštovanje u inostranstvu, ušao u palatu Kvirinal, to bi bio signal određene stabilnosti u Italiji u narednih sedam godina

4007 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je danas da je njegova vlada postigla većinu namjeravanog u borbi protiv pandemije i obnavljanju ekonomskog rasta, čime je prvi put nagovijestio da bi mogao da se kandiduje za predsjednika države.

Mediji u Italiji nedjeljama spekulišu o mogućim predsjedničkim ambicijama premijera, s obzirom da sedmogodišnji mandat šefa države Serđa Matarele ističe u februaru i da je široka podrška od raznorodnih partija koju je Dragi uživao kao premijer počela da se kruni.

Funkcija predsjednika Italije je pretežno ceremonijalna pošto šef države nema značajna ovlašćenja, osim u slučaju političke blokade u zemlji, kada ima ključnu ulogu.

Ako bi Dragi, koji uživa poštovanje u inostranstvu, ušao u palatu Kvirinal, to bi bio signal određene stabilnosti u Italiji u narednih sedam godina.

Dragi, 74-godišnji ekonomista, bivši predsjednik Evropske centralne banke, nije danas direktno odgovorio na pitanje novinara o planovima za budućnost.

Fajnenšel tajms je ove nedjelje ocijenio da bi Dragi najbolje služio Italiji prelaskom na mjesto predsjednika, pošto bi njegova vlada mogla da opstane najviše još nekoliko mjeseci, prije nego što počne oštra borba partija uoči parlamentarnih izbora 2023. godine.

Drugi favorit za predsjednika Italije je bivši premijer Silvio Berluskoni, podržan od desnog centra.

Na novogodišnjoj konferenciji za novinare Dragi danas nije želio da iznosi stav o Berluskoniju kao mogućem kandidatu za predsjednika.

Dragi je u februaru postao premijer na poziv Matarele da vodi vladu koju su podržale brojne partije i levo i desno od centra, poslije političke krize koja je dovela do pada kabineta Đuzepea Kontea.

To je bio delikatan trenutak jer je Italija morala da uspostavi stabilno vođstvo kako bi ubijedila Evropsku komisiju da joj povjeri milijarde eura pomoći za oporavak od pandemije.

Italija, svojevremeno prvo evropsko žarište pandemije koronavirusa, vakcinisala je više od 85 odsto stanovnika starijih od 12 godina, naveo je Dragi i dodao da bi ekonomski rast ove zemlje trebalo da iznosi oko šest odsto, nakon prošlogodišnjeg pada od gotovo devet odsto.

Bonus video: