Loš trenutak da Dragi ode u predsjedničku palatu

Italijani strahuju od povratka nestabilnosti ukoliko aktuelni premijer početkom godine bude izabran za predsjednika, što bi označilo prijevremeni kraj njegove vlade koja kompetentno upravlja zemljom

7461 pregleda 0 komentar(a)
Odlučno i kompetentno rukovodi zemljom: Mario Dragi, Foto: Rojters
Odlučno i kompetentno rukovodi zemljom: Mario Dragi, Foto: Rojters

Italijani uživaju u neuobičajenom periodu političke harmonije na čemu mogu da zahvale premijeru Mariju Dragiju koji je tokom pandemije odlučno i kompetenetno rukovodio zemljom, a rezultat toga je bilo da ekonomija brzo raste. Međutim, sve to može biti dovedeno u pitanje kada parlament u januaru bude birao novog predsjednika, piše britanski "Gardijan".

Netransparentni ritual, koji mnogi porede sa imenovanjem novog pape, tema je koja dominira političkom debatom budući da bi ishod mogao dovesti Italiju u neprijatnu situaciju pred ključnim izborom. Treba li Dragi, bivši šef Evropske centralne banke koji se smatra zaslužnim za vraćanje stabilnosti i povjerenja u zemlji, da ostane premijer ili da postane predsjednik?

Nema zvaničnih kandidata na italijanskim predsjedničkim izborima. Umjesto toga, poslanici glasaju tajno i mogu glasati za bilo koga ko ima italijansko državljanstvo i najmanje pedeset godina. Na prethodnim izborima pojavljivala su se imena poput fudbalera Frančeska Totija, glumice Sofije Loren, čak i porno zvijezde Roka Sifredija. Glasanje može da traje i nekoliko krugova dok se ne pojavi pobjednik.

Dragi je redovno pominjan kao favorit za nasljednika Serđa Matarele, koji će dužnost predsjednika Italije napustiti 3. februara. Dragi,74, je prošle nedjelje nagovijestio da se možda sprema za tu ulogu. Na kraju konferencije za novinare, on je odgovarao na pitanja o njegovoj budućnosti. "Moja lična sudbina nije bitna. Ja nemam naročite ambicije. Ja sam, ako tako mogu da kažem, djed u službi institucija", kazao je on.

Jedina osoba koja eksplicitno i javno ganja funkciju predsjednika, prema navodima italijanskih medija, jeste skandalima skloni bivši premijer i lider Forca Italije, Silvio Berluskoni.

"Krajnje je malo vjerovatno da će on biti izabran, ali ne treba to ni da odbacimo kao opciju", kazao je za britanski list Volfgango Pikoli, iz istraživačke kompanije Teneo. "Ukoliko postoji osoba kojoj niko nije ravan u kupovini glasova, onda je to Berluskoni".

Funkcija predsjednika Italije je uglavnom ceremonijalna, mada ima uticaja na rješavanje političkih kriza, odabir ministara i sazivanje vanrednih izbora. Matarela je nekoliko puta bio primoran da interveniše kako bi rješavao krize. U jednom od tih navrata u februaru je pozvao Dragija da formira vladu jedinstva nakon što je pala administracija Đuzepea Kontija.

Trenutak izbora predsjednika Italije je delikatan, ističe "Gardijan". Dragi se smatra sigurnim izborom, ali bi njegovo preseljenje u predsjedničku palatu označilo prijevremeni kraj njegove vlade, podrivajući napore za sprovođenje reformi potrebnih kako bi se obezbijedila sredstva iz fonda EU za oporavak od pandemije, čiji je Italija najveći korisnik.

"Ovo je prvi put da su ovi izbori ekonomski relevantni", kazao je Pikoli. "Država je izgubila 10 odsto BDP-a zbog pandemije, a sada sa Dragijem, postoji novo povjerenje... pitanje je može li to potrajati i nakon predsjedničkih izbora".

U najgorem scenariju imenovanje Dragija za predsjednika moglo bi ubrzati parlamentarne izbore za godinu. Ukoliko vanredni izbori budu održani, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi koalicija desničarskih partija, Lige i Braće Italije i Berluskonijeve Forca Italije, pobijedila.

Glasanje za predsjednika bi trebalo da počne u trećoj nedjelji januara, ali je u samo tri navrata tokom istorije novi predsjednik izabran u prvom krugu. "Biće tu dogovora iza zatvorenih vrata", kazao je Pikoli. "Istorijski gledano, sva imena koja se pominju prije glasanja su tu kao diverzija. Iznenadilo bi me da je neko ko je do sada pomenut realan kandidat, izuzev Dragija".

Među ostalim imenima koja cirkulišu u medijima su aktuelna ministarka pravde Marta Kartabija, bivši šef diplomatije Romano Prodi, još jedan bivši premijer i sadašnji evropski komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni, i Đani Leta dugogodišnji Berluskonijev savjetnik.

Ukoliko Dragi bude kandidat, moguće je da će čekati drugi ili treći krug. "Čak i za nekoga poput Dragija, nije sigurno da će biti izabran u prvom krugu, stoga on ne bi želio da ugrozi svoju poziciju tako što će se prerano preporučiti za posao", kazao je Pikoli za britanski list.

Bonus video: