Fijon u bordu ruskog naftnog giganta

Još jedan bivši visoki evropski zvaničnik na platnom spisku ruskih kompanija

3801 pregleda 0 komentar(a)
Fijon je osuđen na pet godina zatvora i čeka  odluku Apelacionog suda u Parizu, Foto: Rojters
Fijon je osuđen na pet godina zatvora i čeka odluku Apelacionog suda u Parizu, Foto: Rojters

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon nedavno se pridružio bordu direktora ruskog petrohemijskog giganta Sibur, prenio je "Politko" pozivajući se na uvid u listu članova borda, koja je ažurirana prošle nedjelje.

Konzervativac, koji se 2017. godine kandidovao za predsjednika nakon što je proveo pet godina na funkciji premijera za vrijeme mandata predsjednika Nikole Sarkozija, pridružio se ruskoj kompaniji kao "nezavisni direktor" 17. decembra.

Grupom predsjedavaju ruski oligarsi Leonid Mikelson i Genadij Timčenko. Timčenko je dugogodišnji poznanik ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegove aktivnosti u energetskom sektoru je američko ministarstvo finansija 2014. godine "direktno povezalo sa Putinom".

Kiril Šamalov, bivši Putinov zet, jedan je od akcionara Sibura. On je 2013. godine za 100 dolara kupio 3,8 odsto udjela u kompaniji čija je vrijednost procijenjena na 380 miliona, pokazala je istraga medija Istories.

Krajem juna, Fijona je ruska vlada nominovala za bord ruske državne naftne kompanije Zarubejnjeft gdje radi kao konsultant preko njegove firme Apteras.

Fijon je 2020. godine osuđen na pet godina zatvora zbog slučaja fiktivnih radnih mjesta koji je ugrozio njegovu predsjedničku kampanju 2017. On se žalio na presudu, a Apelacioni sud u Parizu je saopštio da će odluku donijeti u maju 2022.

On je još jedan u nizu bivših visokih evropskih zvaničnika koji su se pridružili bordovima ruskih naftnih grupa proteklih godina. Među njima su, kako podsjeća briselski portal, bivša austrijska šefica diplomatije Karin Knajsel koja je u bordu direktora naftnog giganta Rosnjeft od juna ove godine i bivši njemački kancelar Gerhard Šreder koji je u Rosnjeftu od 2017.

Bonus video: