Njemačka danas zatvara tri od preostalih šest nuklearnih elektrana

Odluka o postepenom izbacivanju nuklearne energije iz upotrebe i prelasku sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju donijeta je u vrijeme vlade socijaldemokratskog kancelara Gerharda Šredera 2002. godine

7491 pregleda 8 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Njemačka danas zatvara tri od šest nuklearnih elektrana koje su još u funkciji, godinu dana pre najavljenog prestanka korišćenja atomske energije u toj zemlji.

Odluka o postepenom izbacivanju nuklearne energije iz upotrebe i prelasku sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju donijeta je u vrijeme vlade socijaldemokratskog kancelara Gerharda Šredera 2002. godine.

Njegova nasljednica, demohrišćanka Angela Merkel prvobitno je odlučila da produži radni vijek njemačkih nuklearnih elektrana, ali je tu odluku promijenila poslije katastrofe u japanskoj Fukušimi 2011. godine.

Merkel je poslije katastrofe u Japanu odredila 2022. godinu kao krajnji rok za zatvaranje nuklearnih elektrana u Njemačkoj.

Tri reaktora koja se danas gase puštena su u pogon sredinom 1980-ih. Obezbjeđivali su struju milionima domaćinstava gotovo četiri decenije.

Jedna od elektrana, Brokdorf, oko 40 kilometara sjeverozapadno od Hamburga na reci Elbi, bila je u središtu antinuklearnih protesta podstaknutih katastrofom u sovjetskom Černobilju 1986. godine.

Danas se zatvaraju i nuklearne elektrane Gronde, oko 40 kilometara južno od Hanovera, i Grundremingen, oko 80 kilometara zapadno od Minhena.

Preostale tri nuklearne elektrane u Njemačkoj, Emsland, Izar i Nekarvesthajm, biće isključene do kraja 2022. godine.

Neki u Njemačkoj pozivaju na ponovno razmatranje odluke o prestanku upotrebe nuklearne energije jer elektrane koje su u funkciji proizvode relativno malu količinu ugljen-dioksida. Zagovornici atomske energije tvrde da ona može da pomogne Njemačkoj da ispuni ciljeve u vezi sa smanjenjem emisije gasova staklene bašte.

Međutim, nova njemačka vlada je ove nedjelje saopštila da zatvaranje svih nuklearnih elektrana sljedeće godine, i postepeni prestanak upotrebe uglja do 2030. godine neće uticati na energetsku bezbjednost zemlje ni na njen cilj da najveća evropska ekonomija postane "klimatski neutralna" do 2045. godine.

Bonus video: