Odlučni da se suprotstave Rusiji

Ukrajinski vojnici na prvim borbenim linijama spremni da brane zemlju

9148 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Vojnik viri iza drvenog rova dok pada snijeg na obližnja polja blizu sela Krimske na istoku Ukrajine.

Unutar rova, drugi vojnik stoji ispred male božićne jelke, sa porukama i crtežima prikačenim na zid iza njega. To je prva linija fronta u ukrajinskom osmogodišnjem ratu protiv snaga koje podržava Rusije u regionu Donbas.

Kretanje ruskih snaga blizu ukrajinske granice zadnjih nedjelja uznemirava Kijev i njegove zapadne saveznike. Vojnici su za

Rojters kazali da su spremni za svaku vrstu eskalacije od Rusije.

”Odlučni smo da ostanemo snažni, nećemo odustati od naše zemlje. Dugo smo se borili za nezavisnost”, kazao je za britansku agenciju jedan vojnik, koji se predstavio kao Martin.

”Kod kuće, moja supruga i roditelji brinu”, kazao je on.

”Ne planiram da ovdje ostanem zauvijek. Planiram da odbijem ruski napad i da se vratim kući kako bi moja kćerka kasnije mogla da kaže: Bravo tata, uspio si da sopstvenim rukama zaustaviš supersilu”.

Američki zvaničnici tvrde da bi Rusija mogla pokrenuti novi napad protiv Ukrajine već u drugoj polovini januara. Moskva to negira.

Rojters je juče objavio da je za sljedeću nedjelju zakazan sastanak ambasadora NATO članica i i ruskih zvaničnika dok obje strane traže dijalog kako bi se spriječio otvoreni konflikt sa Ukrajinom.

Drugi vojnik, koji se predstavio kao Oleh, ublažio je mogućnost veće eskalacije.

”Ako pokazuju mišiće i zveckaju oružjem, onda je manje vjerovatno da će napasti. Kada neko želi da napadne, onda to radi tajno”, kazao je on.

Bonus video: