Slovenija: Novi poziv vladi da razmisli o obaveznoj vakcinaciji

Komisija je savjetodavno tijelo ministarstva zdravlja i predložila je vladi da razmotri obaveznu vakcinaciju, najprije ugroženih grupa i radnika koji su zbog profesije najviše izloženi riziku od infekcije, a onda postepeno i cjelokupnog stanovništva

8719 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sa novim porastom broja oboljelih od koronavirusa, u Sloveniji se ponovo javljaju inicijative za uvođenje obavezne vakcinacije, a danas je to predložila i Komisija za medicinsku etiku.

Komisija je savjetodavno tijelo ministarstva zdravlja i predložila je vladi da razmotri obaveznu vakcinaciju, najprije ugroženih grupa i radnika koji su zbog profesije najviše izloženi riziku od infekcije, a onda postepeno i cjelokupnog stanovništva.

"Zbog niske vakcinisanosti svakodnevno visoku cijenu plaćaju oboljeli, hospitalizovani i umrli pacijenti, a među njima je najviše nevakcinisanih", navodi se u saopštenju Komisije, prenijela je Hina.

Prema predlogu, vakcinacija bi najprije postala obavezna za najugroženije grupe i osobe koje su u opasnosti od zaraze zbog posla, a za opštu populaciju primjenjivala bi se ukoliko dođe do novih mutacija koronavirusa i stvaranja još zaraznijih i opasnijih varijanti.

Ali istovremeno, Komitet medicinske etike priznaje da postoji snažan otpor uvođenju obavezne vakcinacije, zbog čega bi pripreme za nju trebalo da budu veoma detaljne i odmjerene.

Atmosferi protiv vakcinacije pogoduje nejedinstven stav medicinske struke, a samim tim povećava se podjela cijelog društva o tome koje preventivne mjere preduzeti, čak i kada su naučno argumentovane i utemeljene, navode članovi Komisije za medicinsku etiku.

Bonus video: