Nova vlada Holandije preuzela dužnost: Mark Rute četvrti put premijer

Ruteova nova vlada stupila je na dužnost posle rekordnog, desetomjesečnog formiranja vladajuće koalicije, pošto su izbori održani 17. marta 2021. odrazili duboke podjele na političkoj sceni

2909 pregleda 0 komentar(a)
Sa inauguracije, Foto: Reuters
Sa inauguracije, Foto: Reuters

Nova vlada Holandije, na čijem je čelu ponovo Mark Rute, danas je u Hagu položila zakletvu pred kraljem Viljemom Aleksanderom, u vrijeme oštrih mjera protiv korona virusa i brojnih političkih izazova.

Ruteova nova vlada stupila je na dužnost posle rekordnog, desetomjesečnog formiranja vladajuće koalicije, pošto su izbori održani 17. marta 2021. odrazili duboke podjele na političkoj sceni.

Rute (54) je danas započeo četvrti premijerski mandat, i najvjerovatnije će postati političar sa najdužim stažom na toj funkciji, iako je u aprilu jedva preživio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja u parlamentu.

Cijela Ruteova prethodna vlada podnijela je ostavku prije godinu dana, prihvativši odgovornost za skandal sa poreskom službom, koja je pogrešno optužila za prevaru hiljade roditelja u vezi s isplatom dječjih dodataka.

Uprkos tome, Ruteovu novu vladu čine iste četiri stranke koje su bile i u prethodnoj vladajućoj koaliciji.

Među njima su Ruteova konzervativna Narodna stranka za slobodu i demokratiju, proevropska stranka D66, Hrišćansko-demokratski apel i centristička Hrišćanska unija.

Vlada ima tijesnu većinu u donjem domu parlamenta, dok u gornjem domu predstavlja manjinu.

Žene čine polovinu ministara u vladi, prvi put u holandskoj istoriji.

Vladajuća koalicija je nedavno objavila da će smanjiti poreze, omogućiti gotovo besplatnu brigu o djeci zaposlenih roditelja, ponovo uvesti finansijsku pomoć za studente i graditi oko 100.000 novih domova svake godine.

Ruteova koalicija je obećala i da će raditi na vraćanju povjerenja javnosti u vladu, narušenog skandalima, polarizacijom, frustracijom djelova društva antikovid mjerama i dugotrajnim pregovorima o novoj vladi.

Dok su članovi nove vlade polagali zakletvu, ispred palate su se okupili njeni protivnici. Jedan od demonstranata je pjevao "Rute, nosi svoje smeće sa sobom".

Bonus video: