U Sloveniji preko 5.000 novozaraženih koronavirusom

"Omikron je drugačiji virus, pa će se zaraziti i brojni koji su već vakcinisani, međutim vakcinacija štiti od težih oblika bolesti i hospitalizacije", izjavio je za slovenačku televiziju ministar zdravlja Janez Poklukar

2125 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena 5.163 slučaja zaraze koronavirusom, najviše u danu od početka epidemije prije 22 mjeseca, što se pripisuje sada već dominantnom omikron soju.

"Omikron je drugačiji virus, pa će se zaraziti i brojni koji su već vakcinisani, međutim vakcinacija štiti od težih oblika bolesti i hospitalizacije", izjavio je za slovenačku televiziju ministar zdravlja Janez Poklukar.

Pozvao je građane da se što prije vakcinišu.

"Društvu ne prijeti sama zaraza koliko teško oboljeli koji pune bolnice", rekao je Poklukar i dodao da istraživanja pokazuju da od težeg oblika bolesti donekle štiti već i prva doza.

Dodao je da je u slovenačkim bolnicama na intenzivnoj njezi trenutno 85 odsto pacijenata nevakcinisano, a najmlađi među njima ima samo 18 godina.

Eventualna obvezna vakcinacija još nije "na stolu", nisu ga razmatrali ni članovi stručnog štaba ni vlada, ali prognoze širenja petog talasa u kojem je omikron već postao dominantan nisu dobre, rekao je dalje slovenački ministar zdravlja.

Bonus video: