"Moskva ima različite opcije da odgovori ako Zapad odbaci bezbjednosne predloge"

Novo kretanje ruskih trupa, Lavrov ponovio zahtjev da se NATO "ne širi na istok": "Ponestalo nam je strpljenja"

Zahtjeve Moskve da se NATO neće širiti, niti raspoređivati snage u Ukrajinu i druge bivše sovjetske nacije ruski šef diplomatije opisao je kao "ključne" za napredak diplomatskih napora, kako bi se smirile tenzije oko Ukrajine

13676 pregleda 9 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva ima osnova da vjeruje da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) i NATO mogli da počnu da jačaju snage u blizini Rusije u narednim mjesecima, koristeći kao izgovor tenzije oko Ukrajine.

Izjava Lavrova dolazi u momentu kada Rusija gomila svoje trupe na granicama sa Ukrajinom, gde je oko 100.000 ruskih vojnika, a Kijev i njegovi zapadni saveznici optužuju Rusiju da planira vojnu invaziju.

Novo kretanje ruskih trupa

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 14. januara da su trupe, stacionirane u istočnom Sibiru i regionu dalekog istoka, raspoređene za pokret širom države u okviru brzih vježbi.

Cilj vježbi je, kako je saopšteno, da se provjeri "spremnost trupa da izvrše svoje zadatke nakon preraspoređivanja na veliku udaljenost".

Ministarstvo je navelo da će "posebna pažnja biti posvećena procjeni transportne infrastrukture, kako bi se obezbijedilo kretanje trupa", dodajući da će trupe nakon preraspoređivanja izvesti vježbe ispaljivanja bojevom municijom.

Lavrov ponovio zahtjev da se NATO ne širi na istok

Lavrov je 14. januara izjavio da Rusija želi da se bezbjednosni spor u Evropi riješi, uz uzajamno poštovanje i ravnotežu interesa. Ruski zvaničnik je ponovio zahtjev Moskve da se NATO ne širi na istok, uprkos tome što je vojna alijansa taj zahtjev odbila.

Zahtjeve Moskve da se NATO neće širiti, niti raspoređivati snage u Ukrajinu i druge bivše sovjetske nacije ruski šef diplomatije opisao je kao "ključne" za napredak diplomatskih napora, kako bi se smirile tenzije oko Ukrajine.

On je naveo da raspoređivanje NATO snaga i oružja u blizini ruskih granica predstavlja bezbednosni izazov koji se mora odmah riješiti.

"Ponestalo nam je strpljenja", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Lavrov je rekao da Rusija očekuje da Vašington i NATO sljedeće nedjelje daju pismeni odgovor na njene zahtjeve.

Moskva ima različite opcije da odgovori ako Zapad odbaci bezbjednosne predloge Rusije, rekao je on.