Da li izbori donose političko proljeće jugoistočnoj Evropi?

Orban, Vučić, Janša i Dodik na sličan način učvršćuju vlast - pomoću kontrolisanih medija, razvodnjene podjele vlasti i cvjetajućeg nepotizma

11039 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da li će jugoistočna Evropa ovog proljeća doživjeti političko otopljavanje, ili će autokratski vlastodršci zacementirati svoju vlast kada u aprilu tri nacional-populistička vladara, mađarski premijer Viktor Orban, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i slovenački premijer Janez Janša budu morali da se dokažu na izborima, piše danas dnevnik Frankfurter rundšau.

List podsjeća da naredne jeseni izbori očekuju i "njihovog ideološkog prijatelja, lidera bosanskih Srba Milorada Dodika".

Ta četvorka, piše njemački dnevnik, na veoma sličan način učvršćuje svoju vlast, i to pomoću "kontrolisanih medija, razvodnjene podjele vlasti i cvetajućeg nepotizma".

Dnevnik konstatuje i da "Dodik, Orban i Vučić, pored toga njeguju i bliske odnose sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom, kojeg vrijedno 'hofiraju'".

"Njihovi se opozicioni kritičari ipak nadaju promjeni vlasti na predstojećim izborima, sa različitim izgledima", piše list, a prenosi portal Euraktiv Srbija.

Dnevnik navodi da je u prvom redu Viktor Orban taj koji "održava prijateljske veze sa svim svojim autoritarnim susjedima". "Sa Janezom Janšom je u tijesnom dosluhu slično kao i sa svojim bliskim političkim prijateljem Vučićem".

"U nastojanju da proširi politički uticaj Mađarske na Zapadnom Balkanu, Orban se od 2019. godine pojačano udvara i lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku. Krajem januara čak drugi put u dva mjeseca treba da posjeti Banjaluku", piše „Frankfurter rundšau”.

"Svemoćni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još ćuti da li će se na parlamentarnim i predsjedničkim izborima 3. aprila kandidovati za reizbor, ili će tražiti povratak na mjesto premijera. Prema većini anketa, njegova Srpska napredna stranka (SNS) uprkos bezbrojnim skandalima, nema mnogo razloga da strahuje od poraza", ocjenjuje dnevnik.

Dnevnik, međutim, objašnjava da srpska "rascjepkana opozicija nade polaže u istovremene beogradske izbore" i da je njen cilj promjena gradskih vlasti "što treba da označi početak kraja Vučićeve ere".

Uz ocjenu da se Orbanovi ideološki prijatelji u Ljubljani, Beogradu i Banjaluci ne samo zbog simpatija, nego i zbog sopstvenih interesa nadaju njegovom ponovnom izboru, „Frankfurter rundšau” piše da "Budimpešta ne samo politički, nego i ekonomski veoma tijesno sarađuje sa slično sazdanim partnerima".

"Poslovni ljudi iz okruženja Fidesa snažno su investirali u medije u Sloveniji. Posredstvom Betlen Gabor fonda namijenjenog mađarskoj manjini u inostranstvu, Budimpešta je u protekloj deceniji već upumpala trocifrene milionske iznose u Srbiju i Sloveniju. Iako u Bosni živi samo nekoliko stotina Mađara, i srpski entitet Republika Srpska treba da osjeti blagodeti tog fonda. Zauzvrat, Mađarska će biti uključena u izgradnju novih hidroelektrana u Bosni", piše list.

Pa ipak, 2021. se i bugarski premijer Bojko Borisov, "dugogodišnji stub demohrišćanske Evropske narodne partije, sapleo o bezbroj korupcionaških skandala u koje je bio umiješan", podsjeća „Frankfurter rundšau”.

Bonus video: