Dogovorili da okupe lidere BiH u Beogradu ili Istanbulu

Erdogan i Vučić planiraju da posreduju u razgovorima za rješavanje krize u BiH

8760 pregleda 38 reakcija 5 komentar(a)
Vučić i Erdogan juče u Ankari, Foto: Rojters
Vučić i Erdogan juče u Ankari, Foto: Rojters

Turski lider Tajip Erdogan saopštio je juče da su se on i srpski predsjednik Aleksandar Vučić dogovorili da poslije izbora u Srbiji posreduju u pregovorima za rješavanje krize u BiH u kojima bi učestvovale sve tri strane.

Kriza u BiH je izbila nakon što su poslanici u Republici Srpskoj prošle godine usvojili neobavezujuću deklaraciju za povlačenje iz državnih insitucija BiH uključujući oružane snage, poreski i pravosudni sistem.

Turska, koja je taj potez kritikovala kao “pogrešan i opasan” već izvjesno vrijeme nudi da posreduje u krizi, koja je podstakla strahove od izbijanja etničkog konflikta u BiH.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, Erdogan je juče u Ankari kazao da je “imperativ da se sve strane suzdrže od preduzimanja koraka koji štete teritorijalnom integritetu BiH i da se svi ponašaju odgovorno”.

”Nakon izbora u Srbiji želimo da okupimo lidere Srba, Hrvata i Bošnjaka i da se sastanemo sa njima. Tim susretom želimo da napravimo korake kako bismo obezbijedili teritorijalni integritet Bosne”, kazao je on i dodao da razgovori mogu biti održani u Istanbulu ili Beogradu.

Parlamentarni izbori u Srbiji zakazani su za 3. april.

Ranije, mediji su objavili da je Erdogan kazao da su albanski premijer Edi Rama, srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i drugi regionalni zvaničnici podržali njegovu ponudu o posredovanju, i da će Ankara intenzivirati diplomatiju kako bi riješila krizu.

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da je Srbija posvećena integritetu Bosne i da je očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu od suštinskog značaja, zajedno sa “poštovanjem razlika”. Naveo je da su stabilnost, mir, razgovor i poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja za BiH.

”Čini mi se da se dobro razumijemo (sa Turskom) po tom pitanju. Rekao sam predsjedniku Erdoganu da Srbija poštuje integritet BiH, kao što ističemo da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH”, rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija neće odustati od te politike za koju tvrdi da je u skladu sa Dejtonskim sporazumom. “Sa Turskom pronalazimo zajednički jezik i trudićemo se da ga uvijek pronalazimo u budućnosti”, dodao je predsjednik Srbije.

Vučić je prošle nedjelje pozvao Dodika da se RS vrati u državne institucije BiH koje Banjaluka bojkotuje od sredine 2021. zbog zakona kojim je poricanje genocida u Srebrenici proglašeno krivičnim djelom.

Bonus video: