Makron za jasnu perspektivu pristupanja za Zapadni Balkan i novi bezbjednosni poredak sa NATO

"Treba nam snažna Evropa koja može odgovoriti na klimatske, tehnološke, digitalne izazove, treba nam nezavisna Evropa koja će odlučivati sama o svojoj budućnosti i neće zavisiti od drugih sila"

6144 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Francuski predjsednik Emanuel Makron pozvao je danas da se zemljama Zapadnog Balkana da jasna perspektiva pristupanja Evropskoj uniji, zalažući se za "snažnu i nezavisnu Evropu" i novi bezbjednosni poredak" Evrope sa NATO u odnosu na Rusiju.

"Ne smujemo se više udaljavati od Zapadnog Balkana. Treba od nas da dobiju jasnu perspektivu pristupanja Uniji u razumnom roku", rekao je Makron u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu, javile su agencije.

On je međutim naglasio da Evropa u postojeċim uslovima nije ona koja može primati nove članice, ističući da su neophodne promjene u Uniji koje bi omoguċile "brže, jasnije i efikasnije odluke".

"Treba nam snažna Evropa koja može odgovoriti na klimatske, tehnološke, digitalne izazove, treba nam nezavisna Evropa koja će odlučivati sama o svojoj budućnosti i neće zavisiti od drugih sila", rekao je francuski predsjednik predstavljajući prioritete Francuske tokom šestomjesečnog predsjedavanja Savjetu Evropske unije.

Makron se založio danas za "novi bezbjednosni poredak" Evrope sa NATO u odnosu na Rusiju i za "iskren i zahtjevan" dijalog sa Moskvom.

"Bezbjednost našeg kontinenta zahtijeva strateško prenaoružavanje naše Evrope kao sile mira i ravnoteže, posebno u dijalogu sa Rusijom", dodao šef francuske države.

On se založio da se u okviru Normandijskog formata (Francuska, Njemačka, Rusija, Ukrajina) traži političko rješenje za sukob u Ukrajini koji je izvor trenutnih tenzija poslije raspoređivanja ruskih vojnika nedaleko od ukrajinske granice.

Makron je danas rekao i da pravo na abortus i zaštita životne sredine treba da se integrišu u Povelju o osnovnim pravima Evropske unije.

Francuski predsjednik je rekao da je potrebno "ažurirati Povelju kako bi bila eksplicitnija o priznavanju prava na abortus ili kada je riječ o zaštiti životne sredine".

Makron je pokrenuo pitanje prava na abortus po izboru predsjednice Evropskog parlamenta koja se protivi abortusu. Roberta Mecola, 43-godišnja Maltežanka vodiće Evropski parlament u drugoj polovini saziva, poslije smrti predsjednika Davida Sasolija 11. januara.

Prioriteti francuskog predsjedavanja su i reforma šengenskog prostora, zaštita granica i borba protiv ilegalnih migracija, kao i digitalna tranzicija.

Makron je evroposlanicima rekao da Evropska unija i Velika Britanija "moraju pronaći put povjerenja" poslije Bregzita.

I Afrika će biti u fokusu francuskog predsjedavanja. U Briselu će u februaru biti organizovan samit država članica i institucija Evropske unije sa Afričkom unijom.

Bonus video: