Nova češka vlada odustala od obavezne vakcinacije protiv kovida-19

"Ne želimo da produbljujemo jaz u društvu. Neki od tih razloga zbog koji je uredba donjeta više ni ne važe, jer u nekim grupama profesija imamo vakcinisano čak 90 odsto"

7479 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nova češka koaliciona vlada centra i desnice odustala je danas potpuno od obaveze da se u Češkoj ubuduće vakcinišu Česi stariji od 60 godina i neke profesije, kao medicinsko osoblje ili policajci i vojnici, saopštio je posle sedmice vlade premijer Petr Fijala.

"Složili smo se da vakcinacija neće biti obavezna. To ne mijenja ništa u našem stavu da je vakcinacija najbolji način, najsigurniji put kako da se izbjegnu teški simptomi kovida-19 i hospitalizacija. Zato ponovo pozivamo sve građane da se vakcinišu, kapaciteti su dovoljni, štitite sebe i tako i druge", kazao je češki premijer na konferenciji za novinare u sjedištu vlade.

Petr Fijala objasnio je da je njegova vlada odlučila da ukine uredbu o obaveznoj vakcinaciji koju je u jesen donjela prethodna vlada premijera Andreja Babiša, tada već u ostavci.

"Ne želimo da produbljujemo jaz u društvu. Neki od tih razloga zbog koji je uredba donjeta više ni ne važe, jer u nekim grupama profesija imamo vakcinisano čak 90 odsto", kazao je Fijala.

U Češkoj koju je zahvatila mutacija omikron oboren je u utorak crni rekord od početka pandemije, kada je otkriveno 28.469 novozaraženih, što je za oko 16.000 više nego prije nedjelju dana.

Uprkos ovako velikom broju novozaraženih u Češkoj se ne pune bolnice, već naprotiv prazne i u utorak je u bolnicama ležalo 1.635 kovid-19 pacijenata, od toga na intenzivnoj nijezi ili respiratorima 252, dok je prošle jeseni u novembru na kovid-19 odjeljenjima čeških bolnica bilo skoro 7.000 pacijenata.

Ne rastu više ne brojevi preminulih, ali je od početka pandemije u Češkoj od kovida-19 do sada umrlo 36.937 ljudi.

Bonus video: