Veliki broj zaraženih đaka i osoblja

U Francuskoj danas protesti i štrajk u školama

Francuski mediji su ranije prenijeli da se škole suočavaju sa problemom velikog broja đaka zaraženih koronavirusom kao i inficiranim prosvjetnim radnicima kojima nije obezbeđena zamjena. Zbog toga mnogi učenici ne pohađaju nastavu

4154 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Širom Francuske danas će biti organizovani protestni skupovi i štrajkovi u školama na poziv sindikata koji smatraju da je nedovoljna obećana pomoć vlade u borbi protiv koronavirusa u školama, prenijeli su tamošnji mediji.

Kako je prenjeo radio Frans enfo, pariska prefektura nije odobrila skupove u glavnom gradu, a obrazloženjem da ih sindikati nisu na vrijeme prijavili.

Osam francuskih sindikata prosvjetnih radnika je, poslije prošlonedjeljne velike mobilizacije, pozvalo na nove štrajkove danas, kao i narednog četvrtka, 27. januara.

Sindikat CGT ocijenio je kao neprihvatljivu odluku prefekture, dok je drugi sindikat pozvao na skup ispred Ministarstva prosvjete i obrazovanja.

Francuski mediji su ranije prenijeli da se škole suočavaju sa problemom velikog broja đaka zaraženih koronavirusom kao i inficiranim prosvjetnim radnicima kojima nije obezbeđena zamjena. Zbog toga mnogi učenici ne pohađaju nastavu.

Na meti kritika je nadležni ministar Žan-Mišel Blanker koji je nove sanitarne mjere najavio dok je bio na odmoru na Ibici, što su prosvjetni radnici ocijenili kao neodgovorno ponašanje.

List Parizijen ocjenio je da će na protestu danas biti pomenuto to putovanje, koje je nedavno otkrila medijska kuća Medijapar.

Blanker se pravdao da nije prekršio pravila i da se ništa ne bi promjenilo da je izjavu dao u Parizu. O mogućoj ostavci koju traži i dio opozicije, Blanker je odgovorio da treba ostati hladne glave i da protivnici samo traže neku grešku.

Predstavnica sindikata SNES-FSU Sofi Venetite izjavila je nedavno da je njihov cilj "učiniti vidljivom činjenicu da ima još mnogo pitanja koja treba riješiti".

"Štrajk osoblja i svih aktera u obrazovnoj zajednici može da ima veliki uticaj", navela je ona.

Prema navodima sindikata, prošle nedjelje je štrajkovalo 75 odsto prosvjetnih radnika u obdaništima i osnovnim školama, dok su vlasti navele da je u osnovnim školama štrajkovalo 38,5 odsto profesora.

Do štrajkova dolazi nepuna tri mjeseca prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj zakazanog za 10. april. Dio opozicije je zatražio smjenu Blankera i kritikovao rad predsjednika Francuske Emanuela Makrona koji je, i pored tih kritika, u anketama, favorit na izborima iako se još nije zvanično kandidovao.