snimak išao uživo na Fejsbuku

"Ubiću te, kažem ti, hej, ti kopile": Napad desničara, antivaksera na ljekara u Bugarskoj (VIDEO)

Angelov, koji zagovara desničarsku politiku i koji poznat kao borac protiv mjera zatvaranja i vakcinacije protiv koronavirusa, uhapšen je kasnije. U napadu su povrijeđeni i ljekar i Angelov

23679 pregleda 11 komentar(a)
Angelov, Foto: Printscreen
Angelov, Foto: Printscreen

Ivajlo Ivanov je 17. januara listao fasciklu s dokumentima u svojoj skromnoj doktorskoj ordinaciji u Novom Selu na sjeverozapadu Bugarske, kada je najednom dobio neočekivanu posjetu.

S uključenom kamerom, jedan od najozloglašenijih antivaksera u zemlji Vencislav Angelov uletio je unutra zajedno sa ženom čiji je suprug, koji je inače imao istoriju srčanih problema, preminuo pošto ga je Ivanov vakciniso protiv COVID-19, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Ubiću te, kažem ti, hej, ti kopile", vikao je Angelov, poznat pod nadimkom "Čikago", što se moglo čuti na snimku koji je išao uživo na njegovoj Fejsbuk (Facebook) stranici.

Angelov, koji zagovara desničarsku politiku i koji poznat kao borac protiv mjera zatvaranja i vakcinacije protiv koronavirusa, uhapšen je kasnije. U napadu su povrijeđeni i ljekar i Angelov.

Predsjednica Opštine Novo Selo, Mareila Jordanova rekla je za bugarski servis RSE da je Ivanov potresen zbog incidenta i da je dao izjavu u policiji.

"Zbog ovog slučaja trenutno nekoliko sela nema doktora", rekla je Jordanova 18, januara.

Incident je ponovo skrenuo pažnju na Bugarsku, članicu Evropske unije (EU), koja ima oko sedam miliona stanovnika od kojih je manje od 30 odsto vakcinisano i koja se trenutno bori da obuzda peti talas pandemije.

Prema zvaničnim podacima, Bugarska je 18. januara prijavila rekordnih 11.181 novozaraženih koronavirusom u jednom danu. U toj zemlji trenutno je dominantan omikron soj.

Ukupan broj zaraženih u Bugarskoj premašuje 840.000, sa 32.332 smrtna slučaja od početka pandemije.

Nejasno je s kojim bi se optužbama, ako ih bude bilo, Angelov mogao suočiti, ali Bugarski ljekarski sindikat je pozvao policiju da vodi slučaj do kraja.

"Bugarski ljekarski sindikat neće tolerisati ponižavanje, maltretiranje i napade na ljekare koji pokušavaju da rade svoj posao", naveo je sindikat.

Širenje teorija zavjera

To je jedan od dva napada na medicinsko osoblje koji su posljednjih nekoliko dana prijavljeni u Bugarskoj.

Rođaci jednog pacijenta koji je bio smješten na kovid odjeljenju u gradu Ruse na sjeveroistoku zemlje, upali su u bolnicu zahtijevajući da on bude premješten na drugo odjeljenje, uz obrazloženje da on zapravo ni nema virus, izvijestila je Bugarska nacionalna televizija (BNT) 18. januara.

Poslije ta dva incidenta, bugarska ministarka zdravlja Asena Serbezova stala je u odbranu bugarskih zdravstvenih radnika, navodeći na Fejsbuku da oni zaslužuju poštovanje, a ne nasilje.

Nova centristička vlada na čelu s premijerom Kirilom Petkovim više puta je apelovala na bugarske građane da se vakcinišu kako bi se smanjio pritisak na bolnice i izbjegle strože mere.

Za dobar dio antivakserskog raspoloženja u Bugarskoj odgovorne su dezinformacije koje putem društvenih mreža šire Angelov i drugi istaknuti pojedinci i političari, među kojima su i članovi krajnje desne stranke Preporod koja širi teorije zavjere protiv NATO-a, Evropske unije, kao i u vezi s koronavirusom.

Članovi Preporoda, predvođeni liderom Kostadinom Kostadinovim koji za vakcine protiv COVID-19 kaže da su "eksperiment", bili su na čelu velikog protesta ispred parlamenta u Sofiji, 12. januara.

Pored kordona inteventne policije, oni su protestovali zbog vakcina, eventualnog uvođenja obavezne vakcinacije, takozvanih "kovid pasoša", ali i drugih mjera protiv koronavirusa.

Međutim, stranka je nedavno dovedena u neprijatnost pošto je privatna i nezavisna bugarska televizija bTV objavila informaciju da su četiri od 13 poslanika iz redova Preporoda odlučila da ignorišu stav stranke i prime vakcine.

Poslanici su Nikolaj Drenčev, Ivo Ruščev, Stojan Taslakov i Daniel Petrov.

Kao i drugi s kojima je razgovarala bTV, Ruščev je negirao da se protivi vakcinaciji protiv COVID-19, ali je to predstavio kao pitanje ličnog izbora.

"Borba se trenutno ne vodi za vakcinisane ili nevakcinisane ljude. Mi se ne borimo za to. Borimo se za ljudska prava. Ja sam napravio svoj izbor i vakcinisao se", rekao je Rusčev.

Često citirane dezinformacije

Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, Drenčev i drugi antivakseri u Bugarskoj često citiraju Atanasa Mangarova, pedijatra i specijalistu za infektivne bolesti iz Sofije.

Mangarov je često citiran u bugarskim medijima i ima milione pratilaca na TikToku, Instagramu i Jutjubu (YouTube), gdje objašnjava zašto odbija da se vakciniše, zašto je protiv obavezne vakcinacije i dijeli priče o problemima s vakcinama.

On se zalaže za prirodni imunitet koji se stiče nakon preležane bolesti, naspram onog koji se dobija vakcinacijom. Tvrdi da je to jedino rješenje protiv novih sojeva koronavirusa.

Usljed dezinformacija koje propagiraju Mangarov, Angelov i drugi, bugarsko ministarstvo zdravlja je 18. januara izdalo saopštenje u kojem se ističe da ne postoji naučno potvrđena veza između vakcinacije protiv COVID-19 i nekog smrtnog slučaja.

"U Bugarskoj ne postoji nijedan slučaj dokazane uzročne veze između vakcine protiv COVID-19 i smrti", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja koji je prenio bugarski servis RSE-a.

Poslije incidenta u Novom Selu, RSE je bezuspješno pokušavao da kontaktira i Angelova i Ivanova.

Bugarski ljekarski sindikat je saopštio da će stati uz Ivanova, nudeći pravnu pomoć njemu, kao i svakom drugom "ljekaru koji je bio izložen nasilju".

Nejasno kakve bi optužbe, ako ih bude, bugarski tužioci mogli da iznesu protiv Angelova, koji je već nekoliko puta bio u sukobu sa zakonom.

U septembru se grupa antivaksera sukobila s medicinskim timom u centru za vakcinisanje u crnomorskom gradu Varni. Oni su vrijeđali ljekare i zahtijevali od njih da prestanu da daju vakcine.

Jordanova, predsjednica opštine Novo Selo, rekla je da je Ivanov potresen zbog incidenta, ali da je relativno u redu, "koliko je to moguće u takvoj situaciji".

Ona je takođe iznijela detalje slučaja čovjeka koji je umro nekoliko dana poslije vakcinacije. Prema riječima Jordanove, porodica preminulog živi u Njemačkoj najmanje 10 godina, a muškarac je imao više operacija srca u inostranstvu.

"Jednostavno, on je imao problema sa srcem, a nisu to rekli doktoru", rekla je ona, ističući da je doktor Ivanov cijenjen u selu i šire. "Doktor je tu za sve nas godinama i uopšte ne zaslužuje takav tretman".