Tini Koks novi predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Koks je izabran na godinu dana sa 164 glasa na zimskom zasijedanju PSSE u Strazburu. Njegova protivnica, Ukrajinka Marija Mezenceva osvojila je 80 glasova

1940 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Holandski socijalista Tini Koks izabran je danas za novog predsjednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), tijela za preporuke u oblasti ljudskih prava i demokratije, saopštio je Savjet Evrope na svom sajtu.

Koks je izabran na godinu dana sa 164 glasa na zimskom zasijedanju PSSE u Strazburu. Njegova protivnica, Ukrajinka Marija Mezenceva osvojila je 80 glasova.

"Savjet Evrope treba da ostane stub demokratske bezbjednosti, garant ljudskih prava i vladavine prava, kao i platforma za efikasan multilateralizam u Evropi", rekao je Koks koji će naslijediti Belgijanca Hendrika Daemsa.

Koks je 34. predsjednik PSSE od 1949. godine i treći Holanđanin na toj funkciji. On je od 2011. do 2013. godine bio potpredsjednik PSSE, a kao prioritet je danas naveo primjenu Evropske konvencije za ljudska prava u svim zemljama članicama Savjeta Evrope.

PSSE je tijelo koje okuplja delegacije parlamentaraca iz 47 država članica Savjeta Evrope. To tijelo ima četiri zasjedanja tokom godine, daje preporuke ili poziva vlade na odgovornost u pogledu ljudskih prava.

Među svojim zadacima, PSSE bira i sudije Evropskog suda za ljudska prava, kao i generalnog sekretara Savjeta Evrope i komesara za ljudska prava te najstarije panevropske organizacije.

Bonus video: